Balkányi Nóra Plázs

Megélhetési kukázás Budapesten

A Guide the Diver projekt kukázó emberek számára keres hasznos tárgyi megoldásokat. A kukabúvár életmód kapcsolódik az újrahasznosításhoz, a jogilag éppen szürke zónában működő ételosztáshoz, a rászorulóknak segítő gerillamozgalmakhoz, a pénzt elutasító freeganok életformájához. Hogyan segít egy kukára szerelhető, üveggyűjtő gyűrű? Hogy hívják az egyébként kidobott alkoholba hígítót keverő polgárokat? Mennyi még használható élelmiszert dobunk ki?

hvg.hu Gasztro

Mindennapi betevő - s amit tehetünk érte

Kis túlzással, minden napra esik egy ünnepelendő világnap.Október 16-ra mindjárt kettő is, amely inkább szól súlyos gondok megoldásáról, sürgető feladatokról, mint az ünneplésről.

T. S. Gasztro

Meghívás hulladékvacsorára - gerillakukázás

A szegényekkel sorsközösséget vállaló, a fogyasztói társadalmat pazarlásért bíráló madridi civilszervezet aktivistái éppen kukáznak, hogy estére többfogásos vacsora készüljön a hulladék élelmiszerekből.

hvg.hu Itthon

Felmentették a kukázással tiltakozó szociális munkást

Bűncselekmény hiányában felmentette Ferencz Norbert Pumuklit a Fővárosi Törvényszék szerdán meghozott másodfokú ítéletében - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet. A szociális munkás ellen korábban hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt indult büntetőeljárás.

hvg.hu Itthon

Mégis legális lehet a kukázás?

Csütörtökön, április 5-én visszavonja a kukázást tiltó rendeletét a VIII. kerületi önkormányzat - közölte a hajléktalanokkal foglalkozó Új Szemlélet csoport a Facebook-oldalán. Az önkormányzat szerint ez adminisztratív okokból szükséges, és bár a már elfogadott szabálysértési törvény országosan is tiltaná a kukázást, egy újabb törvényjavaslat azonban ezen még változtathat.

MTI Itthon

Nem tilos a guberálás: az ombudsman figyelmeztet

Az ombudsman azt várja, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) állásfoglalásának és iránymutatásának megfelelően a guberálást szankcionáló önkormányzatok változtatnak majd rendeleteiken, és nem várják meg az újabb elmarasztalást.

MTI Itthon

Hiába az Ab szava: kukázni továbbra is tilos Kaposváron

Kaposvár önkormányzata kész módosítani a jogszabály megfogalmazásán, de guberálni továbbra is tilos - reagált a városháza szóvivője az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére, amely szerint alkotmányellenes a guberálás szabálysértéssé minősítése, ezért a testület szerdán megsemmisítette az ezzel kapcsolatos kaposvári önkormányzati rendelet vonatkozó részét.

hvg.hu Itthon

Kiáll a kukázás mellett egy KDNP-s vezető

Megdöbbenését fejezte ki az október eleje óta bekövetkezett húsz fagyhalál eset miatt a Kereszténydemokrata Néppárt egyik vezetőségi tagja. Nemesszeghy György szerint a tiltás és a büntetés előtt a hajléktalanok lakhatását kell megoldani.

MTI Itthon

Izgatás: elítéltek egy kukázásra biztató szociális munkást

Hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt ítélt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken egy szociális munkást, aki egy a józsefvárosi önkormányzat tiltó rendelete elleni márciusi demonstráción arra biztatta társait, hogy a performansz részeként kukázzanak.

MTI Világ

A franciáknál sem jobb a kukázók helyzete, mint a VIII. kerületben

Rendeletben tiltotta meg a kukázást a Párizshoz közeli Nogent-Sur-Marne polgármestere: a szabálysértésnek számító tevékenység 38 eurós (11 ezer forintos) pénzbüntetést von maga után - adták hírül szerdán a francia tömegtájékoztatási eszközök a városban kirobbant polémiát követően.

MTI Itthon

A népszavazás ellenére is bekeményít a VIII. kerület

Nem vonja vissza a kukázás tilalmáról szóló rendeletet a VIII. kerület, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát - jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a városrész polgármestere.

MTI / hvg.hu Itthon

Büntetik januártól az utcán élőket és a kukázókat Tatabányán

Január elsejétől megbüntethetik Tatabányán az önkormányzati közterület-felügyelők azokat, akik életvitelszerűen az utcán tartózkodnak, illetve a kukákból hulladékot szednek ki és szétszórják a szemetet. A városban működő hajléktalanellátó egyesület vezetője elkeserítőnek nevezte a döntést.

MTI Itthon

A kukázás betiltásáról a lakók döntenek majd a Józsefvárosban

A hajléktalanokkal kapcsolatos helyi népszavazás végeredményéig biztosan hatályban marad az a rendelet, amely szerint szabálysértésnek minősül a kukázás – közölte Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester szerdán az ombudsman előző napi állásfoglalására reagálva.

MTI Itthon

Szeptemberben lesz a helyi népszavazás Józsefvárosban

A voksoláson három kérdésre kell válaszolniuk a kerületben állandó lakóhellyel rendelkező polgároknak. Arról kérik a véleményüket: támogatják-e, hogy hatályban maradjon a józsefvárosi képviselő-testület kukázást tiltó rendelete, azt, hogy a képviselő-testület rendeletben tiltsa meg a közterületen történő életvitelszerű lakhatást, s Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében.

MTI Itthon

Hajléktalan-ügy: az MSZP nem kér a népszavazásból

Az MSZP józsefvárosi képviselői szerint a kerületben nincs szükség népszavazásra a hajléktalanok ügyében, ők a probléma "látszatkezelése" helyett megoldási lehetőségekkel keresnék meg a választópolgárokat.

hvg.hu Itthon

Népszavazást kezdeményez Kocsis a hajléktalanok ügyében

Helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésre tett javaslatot kedden reggel Kocsis Máté fideszes polgármester, mivel szerinte a nyolcadik kerület "a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában".

1 2
„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

Orbánról készített "kihagyhatatlan címlapsztorit" a Politico

Orbánról készített "kihagyhatatlan címlapsztorit" a Politico

4 egyszerű, de annál hatékonyabb tipp leendő vállalkozóknak!

4 egyszerű, de annál hatékonyabb tipp leendő vállalkozóknak!

Jó okkal sztárolják az indiai Tanárnőt, aki "feltalálta" az operatív törzset

Jó okkal sztárolják az indiai Tanárnőt, aki "feltalálta" az operatív törzset

iPhone 12 mini – így hívják állítólag az Apple idei egyik új mobilját

iPhone 12 mini – így hívják állítólag az Apple idei egyik új mobilját

Dzsudzsák Debrecenben: Sokkhatás számomra, hogy itt vagyok, és véget ért a külföldi pályafutásom

Dzsudzsák Debrecenben: Sokkhatás számomra, hogy itt vagyok, és véget ért a külföldi pályafutásom

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

A Vasfüggöny utolsó áldozata éjfekete Trabanttal érkezett Magyarországra

A Vasfüggöny utolsó áldozata éjfekete Trabanttal érkezett Magyarországra

A címlapról ajánljuk