hvg.hu Világ

Barcelona - a helyi imám radikalizálta a terroristákat

A Barcelonához közeli katalán város, Ripoll imámja radikalizálta a barcelonai merényletet elkövető marokkói származású fiatalokat - állítja az AP amerikai hírügynökség spanyol rendőrségi forrásokra hivatkozva.

MTI Világ

Barcelona - több merényletre készültek a terroristák

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butánggázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban - jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök.

MTI Világ

Turku - terrortámadás volt

Terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a finn rendőrség a pénteki turkui késeléses támadást, a feltételezett elkövető egy 18 éves marokkói férfi volt.

hvg.hu Itthon

Lehet-e védekezni a járványszerűen terjedő gázolásos terror ellen? Itt a magyar kutatók válasza

A csütörtökön elkövetett barcelonai terrorakció módszere, a tömegbe hajtás - szakszóval: ramming - sajnos egyre gyakrabban előfordul a támadások között. Egy ezt vizsgáló tanulmányban magyar kutatók azt írják, a módszer szinte kivédhetetlen, éppen ezért egyre inkább fel kell készülnünk az ilyen esetek megelőzésére, vagy ha az nem sikerül, az áldozatok minimalizálására.

hvg.hu Világ

"Láttam a furgont jönni a tömegen át, és ahogy elkaszálta az embereket"

Káosz, pánik, mindenfele repülő testek – erről számoltak be a csütörtök este a barcelonai terrortámadás helyszínén lévő szemtanúk. Egy olasz szemtanú szerint szakállas volt a furgon sofőrje. A Barcelonában vakációzó Rosella Petrella az olasz TG2 tévéhíradónak azt mondta, látta a furgon sofőrjét, szerinte vigyorgott, és hosszú szakállt viselt. Ő is sértetlenül megúszta a támadást, egy bárban kerestek menedéket.

Vándor Éva Élet+Stílus

Ezekkel a nizzai fegyverekkel nem tudnak mit kezdeni a terroristák

Nizzát épp egy évvel ezelőtt, a franciák nemzeti ünnepén érte el a terror, és szörnyű pusztítást hagyott maga után. A helyiek kénytelenek voltak megtanulni verőfényes napsütésben gyászolni, ám egy év elteltével a francia Riviérán látható és érezhető, hogy nemcsak túlélni, de élni is akarnak a nizzaiak. A helyszínen minden érzékszervünkkel azt tapasztaltunk, hogy ezt rendíthetetlenül meg is teszik.

HVG Világ

Abu Bakr al-Bagdadi: az Iszlám Állam láthatatlan kalifája

A Szíria és Irak egy-egy harmadát elfoglaló Iszlám Állam vezérének, mozgalmi nevén Abu Bakr al-Bagdadinak az élete nem az erőszak világában sarjadzott. 1971-ben a Bagdadtól északra lévő Szamarrában született, eredeti neve Ibrahim Avad al-Badri, családja egy tekintélyes szunnita törzshöz tartozik, felmenői és rokonai között számos vallási vezető, imám van. Bár a város több síita szentélynek is otthont ad, lakóinak többsége szunnita.

hvg.hu Gazdaság

Oroszországban betiltották a Szputnyikot és Pogromot

A cím alapján már sejteni lehet, hogy milyen jellegű tartalmakat kínált a most blokkolt weboldal. Emellett számos szélőséges, nacionalista tematikájú oldalt kapcsolt le az illetékes orosz hatóság (Roszkomnadzor).

1
5 6 7 8 9
61

A címlapról ajánljuk