Szabó M. István Vállalkozás

Elveszi a kormány a legszebb tokaji magánbirtokot?

Az új földtörvény megalkotásakor nemigen vette számításba senki a szőlőtermesztés sajátosságait, aminek az az eredménye, hogy van olyan passzus, amivel az egyetlen állami szőlész-borász cég elérheti, hogy az ölébe hulljon az ország egyik legszebb, magánkézben lévő szőlőbirtoka. Tokaj-Hegyalján a nagy nemzeti felemelkedési program mellett a borászok egy témán tanakodnak igazán: mi lesz a Hétszőlő birtokkal?

hvg.hu Vállalkozás

Máris beindult a marketing hype a Tokaji körül

Tokajban tartják az idén a szőlészeti-borászati kutatószakma legrangosabb rendezvényét, a 10. Terroir Világkonferenciát. Ez az első alkalom, hogy kelet-közép európai országban tartják a rangos eseményt, de kérdés, hogy mindez már a Tokaji felemelésére indult kormányzati program részeként értelmezhető-e.

MTI Gazdaság

Tokaji-vita: a tárca szerint részletkérdésben döntött a bíróság

A Tokaj-vita egy részletkérdésében döntött csak csütörtökön az Európai Bíróság, így fennmarad a status quo helyzet a magyar és a szlovák fél között a Tokaj eredetmegjelölésben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), eszerint az eljárás nem annak eldöntésére szolgált, hogy Szlovákia egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára.

MTI Gasztro

Kiemelkedő évjárat lesz az idei Tokaj-Hegyalján

Kiemelkedő évjárat lesz a 2013-as Tokaj-Hegyalján, az új borvidéki rendtartási minőségi követelményeknek is megfelelő első palack aszú 2016-ban kerülhet a boltok polcaira – közölte a kizárólagos állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt.

Szabó M. István Gazdaság

Ha szereti, most vegye: nincs többé 3 és 4 puttonyos aszú

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz.

hvg.hu Plázs

Borkultúra központ nyílt Tokaj-Hegyalján

Új típusú borturisztikai kezdeményezéssel fogná össze a tokaj-hegyaljai kézműves borászatokat a Tarcalon májusban megnyílt Basilicus Borkultúra Központ, amelynek célja a térségben jelenleg hiányzó, tradícionális borkóstolásra épülő komplex programkínálat létrehozása, illetve annak elérése, hogy az ide látogatók hosszabb időt töltsenek el a régióban, visszajárjanak.

Bogár Zsolt Gazdaság

Tokaji Tesco gazdaságos: innen szép nyerni

Fillérekért lehet tokaji címkéjű borokhoz jutni, miközben Tokajból leginkább a nem helyi vállalkozások élnek jól. A milliárdos befektetéseiket bukó nagy borászatok és a kisbirtokaik kisjövedelmét féltő gazdák érdekei látszólag nehezen kibékíthetőek. Pedig a megoldás az lenne, ha közösen emelnék a tokaji bor presztízsét és árát. De nem aszúval, hanem minőségi száraz fehérrel.

Szabó M. István Gazdaság

"A legértékesebb tokajit teszik hiteltelenné" – interjú Kovács Tibor birtokigazgatóval

A tokajinak ma ott kellene tartania, hogy az 5 és 6 puttonyos aszúkat a vevők évekre előre lekötik, hogy biztosan kapjanak belőle. Ehhez képest már az is hír, ha néhány ládával sikerül elpasszolni a brit királyi családnak. A tokaji fantasztikus kincs, de annak megfelelően is kellene kezelni – mondta a hvg.hu-nak Kovács Tibor birtokigazgató, aki már 20 éve irányítja a francia tulajdonban lévő Tokaj-Hétszőlőt, amelyet néhány hete Magyarország legszebb szőlőbirtokává választottak.

hvg.hu Vállalkozás

Elfolyt százezer liter tokaji bor

Százezer liter tokaji bora folyt el egy szlovákiai nagyvállalkozónak, miután betörők garázdálkodtak a pincéjében és nyitva hagyták a csapokat. A tulajdonos áfacsalás gyanújával vizsgálati fogságban van, ezért pincéjét senki nem őrizte.

Izsák Norbert Gasztro

HetedHétHatáron túl: megújul Tokaj-Hegyalja?

Mekkora hatása lesz az Alkonyi László és társai által megálmodott újfajta tokaji klasszifikációnak? Ezt is megpróbáltuk felmérni a múlt heti rendezvényen, ahol nem mellesleg 23 dűlő terméséből lehetett kortyolgatni.

MTI Világ

A tokajiról is vitáztak az EP-ben

A nemrégiben megalakult új román kormány első lépései és programja miatt, valamint a tokaji bor ügyében emeltek szót magyar képviselők az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén, napirenden kívül felszólalva.

hvg.hu Gasztro

Elloptak 500 láda tokajit

500 ládánál némileg még többet is vittek el azok a tolvajok, akik a londoni Dartford Tunnel mellett fosztottak ki egy teherautót – írja a Borravaló.

MTI Gazdaság

Napi: megoldódhat a Tokaji-névvita

A Napi Gazdaság szerint megoldódhat a Tokaji-névhasználatról évek óta szóló vita: az európai uniós borreform miatt kötelezően elkészítendő borvidéki termékleírás eldöntheti a kérdést. A borreform része ugyanis az oltalom alatt álló borok termékleírásainak az elkészítése.

hvg.hu Vállalkozás

Évszázados márkák őrzik a vállalkozásokat

Egy vállalkozás számára, függetlenül a méretétől, kiemelt fontossággal bír a márkanév kialakítása, bevezetése, elterjesztése és a termék vagy szolgáltatás minőségének megőrzése. Egy „brand”-re fel lehet építeni egy céget, s ha beválik, hosszú időn át megőrizhető a hajdani nimbusz. A magyar agrárium egyes vállalkozásai ma is az évszázados hagyományokra építenek.

MTI Gazdaság

Eredetvédett Tokaji bor menne Kínába?

Tavaly ötven százalékkal nőtt az Európai Unió élelmiszerexportja Kínába, amelynek piacát az unió a jövőben is megkülönböztetett figyelemmel, köztük földrajzi árujelzős termékekkel igyekszik meghódítani - derült ki Dancian Ciolos, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosának Pekingben elmondott szavaiból. Más üzletemberekkel együtt az EU-biztos társaságában lévő Kiss Istán, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója elmondta, sikerült megakadályozniuk, hogy "valakik" bejegyezzék a Tokaji márkanevet Kínában.

1 2 3
Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Hoppál Péter elesett a jeges járdán, műteni kell

Hoppál Péter elesett a jeges járdán, műteni kell

Vajna Tímea: „Az első három hónapban önkívületi állapotban voltam”

Vajna Tímea: „Az első három hónapban önkívületi állapotban voltam”

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Lezárják két órára az M1-es autópályát

Megszentelték a Balatont - fotó

Megszentelték a Balatont - fotó

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Negyvenen mártóztak meg a jeges vízben a megtisztulásért

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

A khichdi lett az idei első ételrekord

A khichdi lett az idei első ételrekord

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

A címlapról ajánljuk