szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új típusú borturisztikai kezdeményezéssel fogná össze a tokaj-hegyaljai kézműves borászatokat a Tarcalon májusban megnyílt Basilicus Borkultúra Központ, amelynek célja a térségben jelenleg hiányzó, tradícionális borkóstolásra épülő komplex programkínálat létrehozása, illetve annak elérése, hogy az ide látogatók hosszabb időt töltsenek el a régióban, visszajárjanak.

A központ, amelynek első üteme 130 milliós magánberuházással épült fel és ehhez 49 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el, többféle szolgáltatáscsomagot kínál az ide érkezőknek: a néhány órástól a több napos időtartamig terjedő túrákon a borismereti előadások, dűlőbejárások mellett a résztvevőknek a régió ismert borászai mutatják be boraikat a kóstolókon.

Jól csengő nevek csatlakoztak eddig az együttműködéshez, a kisebb pincészetek között a Bodó házaspár által vezetett Bott Pince, a francia születésű Berecz Stephanie által irányított Kikelet Pince vagy a Dorogi Testvérek kézműves borokról ismert pincészete, de a nagyobbak közül megtalálható közöttük például a 100 hektáros területet művelő Gróf Degenfeld szőlőbirtok is. A partneri hálózatba éttermek és szálláshelyek is bekapcsolódnának.

A Tokaj-Hegyaljára érkező vendégek fogadásában a résztvevő partnerek üzleti alapon működnek együtt a borkultúra központ közös megjelenést és marketingtámogatást nyújtó ernyője alatt.

Ez jelenti az újdonságot, hiszen bár korábban is együtt dolgozott például egy-egy pincészet, étterem és szálláshely, az gyakran csak alkalmi, ad hoc összefogás lehetett – mondta a központ működtetője, illetve a hozzá kapcsolódó, 10 hektáron működő Basilicus Szőlőbirtok társtulajdonosa, Basa Richárd, aki szerint más borvidékeken sem működik még ilyen együttműködés.

A helyi szolgáltatók és pincészetek közös megjelenésével egyszerűbbé válhat a látogatók számára a tokaj-hegyaljai kirándulás megszervezése, az első jelek pedig biztatóak, Basa szerint a naptáruk kezd megtelni.

A cél szerinte az, hogy az aránylag nagy területen elhelyezkedő és új turisztikai attrakciókkal nem rendelkező Tokaj-Hegyalján is koncentráltan érhessék el az ide látogatók a borturisztikai szolgáltatásokat. Ez máshol – például a villányi borvidéken – már csak a földrajzi elhelyezkedés miatt is könnyebben megvalósulhatott. Most Tokaj-Hegyalján is javítanák a helyi vállalkozók összefogásán alapuló térségi együttműködést.

Az összefogás további lehetőségeket is kínál a partnereknek – ezekről, illetve az üzleti modell egyes részleteiről Basa szerint még egyeztetnek a résztvevők. A borkultúra központ például közös portfóliót is kialakítana az együttműködő pincészetek boraiból, amelyet az ország más területein is értékesítenének, ezzel megalapozva a lehetséges közös kereskedelmi tevékenységet. De nem tervezik a bortermelőket gyakran árprésbe szorító áruházláncoknál való megjelenést.

Basa Richárd – aki korábban egy IT-multi magyarországi vezetője volt és jelenleg egy szoftverekkel foglalkozó startup vállalkozás felfuttatásán is dolgozik –, azt mondta, hosszú távra terveznek Tokaj-Hegyalján és egyelőre nem is a leendő megtérülés a legfontosabb szempont számukra. Ezt a helyi borászokra is jellemző, jó értelemben vett megszállottsággal magyarázta.

A Basilicus Szőlőbirtok területét – ahol a másik társtulajdonos, a korábban a Tokaj Hétszőlőnél dolgozó Kanczler András borász vezetésével saját borokat is készítenek – egyelőre nem tervezik bővíteni, de hosszabb távon egy minden igényt kielégítő szálláshely és a bemutató borászati részleg kiépítése is szerepel a borkultúra központban terveiben.

A több százmilliós beruházáshoz ismét szeretnének támogatást is igénybe venni, bíznak az új uniós támogatási ciklusban esetleg létrejövő, Tokaj-Hegyaljára koncentráló operatív program létrejöttében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!