Ételallergiával élők jelentkezését várják
Június 1-jével elindul a Majomkenyér.hu jótékonysági felhívása. Ételallergiával élő gyermekek családjainak jelentkezését várják.
Június 1-jével elindul a Majomkenyér.hu jótékonysági felhívása. Ételallergiával élő gyermekek családjainak jelentkezését várják.
Minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja; mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kárhoztatják a leggyakrabban – mondja a dietetikus, aki szerint ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkült lehet a táplálkozása egy idő után, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki.
Szinte már kívülről fújjuk, melyek a stressz legtipikusabb forrásai: munka, kollégák, pénzügyek, egészség, politika, párkapcsolatok. Azonban léteznek kevésbé ismert jelenségek, amelyek ugyanúgy komoly stresszfaktort jelenthetnek az életünkben. Például az ételallergia, a rendetlenség, a közösségi média és a környezetünkben lévő pesszimista emberek. Gyűjteményünkből most kiderül, hogy melyek a stressz leggyakoribb rejtett okai, amelyeket nem szabad elbagatellizálni.
Kutatók a mogyoróallergia kapcsán bizonyítékkal is előálltak, és szerintük ez a többi ételallergia kapcsán is hatásos módszer lehet.
A szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet és azokat hogyan fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. A hőkezelés akár enyhíti is az allergizáló hatást, de például a fagyasztás nem befolyásolja.
Cukorbetegség, gluténérzékenység, laktózintolerancia, tojásallergia, még sorolhatnánk a ma már szinte népbetegségnek számító ételallergiákat. Varga Gábor cukrász legújabb, harmadik könyvével bebizonyítja, hogy a reform is tud jó ízű lenni, és senkinek sem kell lemondania az édes falatokról. Egy jótékonysági eseményen beszélgettünk vele, ahol az új könyv és az egészségtudatos táplálkozás fontossága mellett kislányáról, Lucáról is szólt, és arról, felnőtt fejjel is jó diáknak lenni.
Az ételintoleranciával küzdő emberek körében a tojásfehérje és a tojássárgája is benne van a leggyakrabban gyomorbántalmakat és bélpanaszokat okozó ételek listájában – derül ki abból az összesítésből, amelyben 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatának eredményét dolgozta fel a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET).
Nagyobb eséllyel szűnik meg kisgyerekeknél a tehéntej- vagy tojásallergia, mint a hal-, mogyoró- vagy dióallergia – mondják a szakemberek.
Hiába járna, nem kap támogatást az önkormányzattól ételallergiás gyermeke után a Majomkenyér.hu-nak nyilatkozó család. Ráadásul a gyermek étkeztetését sem tudják megoldani az iskolában. Mit tehet, kihez fordulhat ilyen helyzetben a szülő?
Jogszabályok tömkelege szól a támogatásokról, nehéz kiigazodni rajtuk. Ki, milyen állami segítséget kaphat, ha gyermeke ételallergiás, mikor jár több családi pótlék? Olvasói kérdésre a Majomkenyér jogásza válaszol.
A tudomány mai állása szerint egyik ételallergiára sincs gyógyszeres kezelés. Megfelelő diétával viszont tünetmentesen élhet a páciens. De milyen is a megfelelő étrend?
A kutatóknak sikerült az immunrendszer becsapásával kiiktatniuk a mogyoróval szemben kialakuló életveszélyes allergiás reakciót. Így a szervezet védekező rendszere elhiszi, hogy a mogyoró fehérjéi nem ellenségek.