szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja; mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kárhoztatják a leggyakrabban – mondja a dietetikus, aki szerint ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkült lehet a táplálkozása egy idő után, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki.

Száz felnőttből mindössze egy számít ételallergiásnak Európában az Európai Allergológusok és Klinikai Immunológusok Társaságának adatai szerint. A gyermekek 5-8 százaléka ételallergiás, többségük azonban kinövi, a felnőtteknél már csak 1 százalék az arányuk. Ehhez képest az önbevalláson alapuló kutatások azt mutatják, hogy húsz-negyven százalék vallja magát ételallergiásnak – tette közzé honlapján a legfrissebb kutatási eredményeket a Semmelweis Egyetem.

Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa szerint az utóbbi csoportba tartozók vagy az ételaverzió miatt, vagyis különösebb rendellenes immunválasz nélkül, valamilyen pszichés okból utasítanak vissza bizonyos ételeket, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedéssel küzdenek.

MTI / Rosta Tibor

Hasmenés, puffadás, fáradékonyság, különféle bőrtünetek – akár ilyen problémákat is okozhat az ételallergia vagy az ételintolerancia. (Ezek káros hatásairól itt is írtunk.) Pálfi Erzsébet szerint azonban nem érdemes magunkon kísérletezni, az öndiagnózis helyett célszerű mielőbb szakorvoshoz fordulni, általános tünetekről van ugyanis szó, amelyek mögött számos betegség, mint például gyulladásos bélbetegség vagy akár daganatos megbetegedés is állhat.

Az ételallergia és az intolerancia tünetei sokszor nagyon hasonlóak, előbbi mögött azonban kóros immunreakció áll. Súlyos esetben akár életet veszélyeztető anafilaxiát is okozhat, amely a keringés összeomlásával, fulladásos tünetekkel járhat. Felnőtteknél az allergiás reakciót többnyire nem önmagukban a zöldségek, gyümölcsök okozzák, hanem a különféle pollenekkel együtt vezetnek a tünetek kialakulásához. Akár a banán, tök, zeller, földimogyoró fogyasztása is állhat a háttérben. Az intoleranciának nevezi a közvélemény ezzel szemben a fruktóz- és a laktózemésztési zavart, ezek a táplálékok emésztetlenül haladnak át a bélrendszeren, végül a vastagbél baktériumai bontják le őket, a jellegzetes tüneteket okozva.

Minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja; mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kiáltják ki főbűnösnek – mondja a dietetikus, aki szerint ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkült lehet a táplálkozása egy idő után, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki.

Az ételaverzió mögött elsődlegesen lelki okok állnak, egy idő után azonban, főként a nélkülözhetetlen tápanyagok nem megfelelő pótlása miatt, fizikai tünetek is jelentkeznek. Igen nehéz betegcsoportról van szó a dietetikus szerint, mivel többnyire az internetről, barátoktól szerzik az információikat, nem fordulnak szakemberekhez, csak akkor kerülnek az egészségügybe, amikor már komoly problémáik vannak.

(Ha gluténérzékeny lenne, akkor itt ajánlunk egy nemrég nyílt remek, gluténmentes éttermet.)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!