Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ec410a9e-e5ee-44c8-8522-3eb2176f65d4","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"360","description":"A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha a sonkának a nyugati világban bármi köze lenne bármilyen ünnephez, ma mégis ez a húsvéti asztal főszereplője. Miért alakult ez így, és hogyan születtek meg a világ legjobb sonkái? Kis sódartörténet húsvét előtt, főzési jó tanácsokkal.","shortLead":"A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha...","id":"20250418_sonka-husvet-pac-so-fustoles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec410a9e-e5ee-44c8-8522-3eb2176f65d4.jpg","index":0,"item":"37365c5e-f65e-4475-abee-1164ddfbdec3","keywords":null,"link":"/360/20250418_sonka-husvet-pac-so-fustoles","timestamp":"2025. április. 18. 19:30","title":"A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2ddbb278-284e-42b3-9fb5-54dd0d87e763","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"360","description":"Csoportos létszámleépítést jelentett be a Dunaferr utódcégeinek a felszámolója. Mindez előrevetítheti a dunaújvárosi cég sorsát annak ellenére, hogy másodszorra is eladóvá váltak a csődbe navigált Dunaferr életképes részei. Egyre távolabb kerül egymástól a magyar acélipar megmentésének politikai lózungja és a rideg üzleti valóság.","shortLead":"Csoportos létszámleépítést jelentett be a Dunaferr utódcégeinek a felszámolója. Mindez előrevetítheti a dunaújvárosi...","id":"20250417_hvg-uj_dunaferrpalyazat_lebegtetett_dolgozok_avilag_penze_a_remenytelenseg_szigete","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ddbb278-284e-42b3-9fb5-54dd0d87e763.jpg","index":0,"item":"f0369dcd-4dea-46d1-a869-844a9e8c36eb","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-uj_dunaferrpalyazat_lebegtetett_dolgozok_avilag_penze_a_remenytelenseg_szigete","timestamp":"2025. április. 17. 09:11","title":"Nem tartogat sok jót az egykori Dunaferr jövője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a3a08cd0-a7cb-485f-adaf-0ff8fbbcbeb4","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A német popkultúra egyik legikonikusabb énekese október 21-én lép fel a Barba Negrában.","shortLead":"A német popkultúra egyik legikonikusabb énekese október 21-én lép fel a Barba Negrában.","id":"20250417_nena-budapest-barba-negra-koncert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a3a08cd0-a7cb-485f-adaf-0ff8fbbcbeb4.jpg","index":0,"item":"e12c365d-30d8-47dc-bb8e-71aff7988f2f","keywords":null,"link":"/kultura/20250417_nena-budapest-barba-negra-koncert","timestamp":"2025. április. 17. 10:42","title":"Jön Nena Budapestre – élőben is meghallgathatjuk a 99 Luftballonst","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a2f667b6-02b0-4333-950e-806dce7867ed","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"A napelemesek már tavaly azt mondták a most elkaszált kormányrendeletről, hogy veszélyezteti a beruházói és befektetői bizalmat.","shortLead":"A napelemesek már tavaly azt mondták a most elkaszált kormányrendeletről, hogy veszélyezteti a beruházói és befektetői...","id":"20250417_alaptorveny-seres-szaldoelszamolas-napelemes-rendszerek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a2f667b6-02b0-4333-950e-806dce7867ed.jpg","index":0,"item":"7c174ba9-bf50-4e73-a9c3-43217b935015","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_alaptorveny-seres-szaldoelszamolas-napelemes-rendszerek","timestamp":"2025. április. 17. 12:07","title":"Döntött az Alkotmánybíróság: Alaptörvény-sértően fosztották meg a szaldóelszámolástól a háztartási napelemeseket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a55e44e-e37f-4b8b-a2ba-b981973c09fe","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A lakásban élőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a kertészkedésről, az erkélyen is csodás környezetet teremthetünk virágok, fűszereket, gyümölcsök ültetésével és gondozásával. Adunk néhány tippet a választásokhoz.","shortLead":"A lakásban élőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a kertészkedésről, az erkélyen is csodás környezetet teremthetünk...","id":"20250417_erkely-kert-ultetes-termesztes-viragok-novenyek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a55e44e-e37f-4b8b-a2ba-b981973c09fe.jpg","index":0,"item":"02ccc130-a637-4e04-bce4-12aff85d5712","keywords":null,"link":"/elet/20250417_erkely-kert-ultetes-termesztes-viragok-novenyek","timestamp":"2025. április. 17. 05:31","title":"Varázsoljon kiskertet az erkélyből: ennyi mindent elültethet odakint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"604c6789-8e44-4594-b6c1-986adf68a382","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A civil szervezeteket, valamint a Kína által barátságtalannak tekintett csoportokat célozta egy új kémprogram, ami a készülék kamerájához, mikrofonjához és sok máshoz is hozzáférést szerzett.","shortLead":"A civil szervezeteket, valamint a Kína által barátságtalannak tekintett csoportokat célozta egy új kémprogram, ami...","id":"20250418_badbazaar-moonshine-android-kemprogramok-kina-megfigyeles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/604c6789-8e44-4594-b6c1-986adf68a382.jpg","index":0,"item":"d6f22c49-810e-4617-a4e0-bcd04c30bda7","keywords":null,"link":"/tudomany/20250418_badbazaar-moonshine-android-kemprogramok-kina-megfigyeles","timestamp":"2025. április. 18. 20:03","title":"Több mint 100 veszélyes kémprogramot találtak, telefonokon terjednek azokhoz, akiket kipécéztek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"197ee5ed-2abd-48fa-a0dd-88aea6616597","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"Egy erdőrezervátumnak jelölt tölgyesről van szó.","shortLead":"Egy erdőrezervátumnak jelölt tölgyesről van szó.","id":"20250418_tarvagas-alfold-nyirierdo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/197ee5ed-2abd-48fa-a0dd-88aea6616597.jpg","index":0,"item":"d263ccf7-ff72-4efd-9e92-aa70d98025e6","keywords":null,"link":"/zhvg/20250418_tarvagas-alfold-nyirierdo","timestamp":"2025. április. 18. 13:02","title":"Tarvágás volt az Alföld egyik legérintetlenebb erdőjében – három hektár tűnt el","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e3994df5-e4c5-4984-af7d-5b3301d96e85","c_author":"Marabu","category":"kkv","description":"","shortLead":"","id":"20250417_Marabu-Feknyuz-NER-kullancs-luxus-jacht","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3994df5-e4c5-4984-af7d-5b3301d96e85.jpg","index":0,"item":"4175c8d2-8552-4854-b310-645e08c55ca4","keywords":null,"link":"/kkv/20250417_Marabu-Feknyuz-NER-kullancs-luxus-jacht","timestamp":"2025. április. 17. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: NER-kullancs kategória","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A köznyelvben pelmenyi, valójában pelnyany, azaz a fülkenyér hihetetlen népszerűségre tett szert nálunk az utóbbi időben. Mindenki úgy hiszi, az orosz konyhából pottyant a fazekunkba, de ez csak fél igazság.
Egyre többen fedezik fel az olvasztott vajjal, tejföllel, ecettel, borssal fogyasztott húsos tésztát, s nem mintha ez élvezeti értékét csökkentené, de nemigen tudják róla, honnan is származik valójában. Nos, a magyarok távoli finnugor nyelvrokonaitól, a Szibériában élő komiktól és udmurtokról érkezett, bár sokan Oroszországban is nemzeti ételnek hiszik. Készítik otthon, éttermekben, kifőzdékben, s hatalmas mennyiségben kerül nagyüzemi előállításra ,vagyis mélyhűtve. Ez utóbbiból – nálunk is kapható az orosz boltokban és nagyobb szupermarketekben – a hűtőszekrényből elővéve, bármikor percek alatt főfogás prezentálható.
Húsos tészta. Felfedeztük
wikipedia.org
Vitathatatlan az oroszok érdeme a pelmenyi más nemzetek felé való közvetítésében, népszerűsítésében. Ám az igazság valahol az Szibériai pelmenyi – korrekt megnevezés egy orosz receptgyűjteményben – környékén keresendő. Tetszik a pontos megjelölés, ami ugyanúgy létjogosult megkülönböztetés, mint a kulináris elnevezések közt az orosz krémtorta vagy az orosz hússaláta. Kicsit az emlékekben kutatva: valamikor az 1990-es évek elején egy köztársasági elnöki szibériai látogatás kapcsán is szó esett a híradásokban arról a helyi ételspecialitásról, amivel a komikhoz látogató író/műfordító Göncz Árpádot kínálták meg. Ez volt a pelnyany, amit az oroszok pelmenyiként emlegetnek.
Az uráli finnugor népekkel és nyelvemlékekkel foglalkozó internetes blog is egyértelmű eligazodást ad eredetéről, pontos származási helyéről. „A derelyére vagy raviolira emlékeztető, általában darált hússal töltött és vízben kifőzött tésztatáskákat a komik és az udmurtok pelnyanynak, azaz fülkenyérnek nevezik (ez a szó a magyar fül szóval rokon és azzal megegyező jelentésű pel, és az iráni eredetű nyany, kenyér szavak összevonásával keletkezett, és a kis tésztatáskák fülre emlékeztető formájára utal).” Ugye, mennyire érdekes a nyelvi magyarázata a pelnyany eredetének? Egyébként az étel gasztrohistóriájához az is hozzátartozik, hogy az északi területeken élő komi vadászok közkedvelt, praktikus eledele volt. Gyakran vitték magukkal a téli vadászatokra a fagyasztott, nyers tésztatáskákat, forró vízben megfőzve gyorsan jutottak tápláló, meleg ételhez.
De térjünk vissza cikkünk kezdetéhez. Honnan ez a népszerűség mostanában nálunk?Egy tévés főzőshow óta ugrásszerűen megnőtt az orosz hangtani változáson átment pelmenyi elkészítése után érdeklődők száma a különböző internetes fórumokon. Állítólag annyira feltámadt a fülkenyér iránti „étvágy” nálunk, hogy a határ menti Kárpátalján kifogyott a boltokból a tésztaétel kiszaggatásához használt eszköz. Igaz, a kiszaggatást meg lehet oldani pogácsaszaggatóval vagy pohárral is, de úgy látszik, főzésben-sütésében fő a magyar alaposság. Hogy az érdeklődést ezúttal mi is tovább csigázzuk , közreadjuk a pelnyany eredeti receptjét. Ha valaki próbát akar tenni, milyenek az orosz/ukrán klasszikus változatai, még a szomszédos országba sem kell átugrania, a már említett orosz bolthálózat (Arbat) üzleteiben beszerezheti az előre gyártott, fagyasztott félkész ételt. S persze azon sem kell meglepődni, hogy könnyen találhatunk magyar vonatkozást is. A kárpátaljai magyarok szívesen készítik, meglehetős gyakorisággal szerepel házi étrendjükben. Ráadásul egy kis Munkács melletti zsákfaluban, Várkulcsán (Kljucsarki) vertuncsiki néven félkilós csomagolásban, házias ízzel, forgalmazásra is készítik.
Recept
Szibériai pelnyany
Hozzávalók négy személyre:
A tésztához:
két vizes pohárnál éppen csak egy kicsivel több liszt,
1-2 darab tojás,
háromnegyed pohár víz,
só ízlés szerint.
A töltelékhez :
20 dkg marhahús (színhús),
23 dkg zsírosabb sertéshús,
1 fej vöröshagyma,
fél pohár víz vagy tej,
só, cukor, bors, ízlés szerint.
Az átszitált lisztből kis halmot formázunk a gyúródeszkán, a közepén tölcsérszerű mélyedéssel. Beletesszük a felütött tojást, vizet és a sót. A tésztát levestészta keménységűre gyúrjuk, majd kis vájdlingba (mély tálba) helyezve szalvétával lefedjük, s 20-30 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a húsokat a hagymával együtt ledaráljuk, vizet vagy tejet öntünk hozzá, majd megsózzuk, borsozzuk. A húsmasszát összedolgozva ügyeljünk arra, hogy kicsit lazább legyen, mint a fasírozotté. A kipihentetett tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk, majd az erre a célra készült szaggatóval kiszaggatjuk. Ha nem rendelkezünk vele, akkor megteszi egy kis pohár, vagy közepes nagyságú pogácsaszaggató is. A tésztakorongokra töltelék halmocskákat helyezünk, majd a tésztát két szélénél összehajtjuk, és a végeinél összenyomjuk, úgy hogy kis fülformákra hasonlítsanak. Újabb félórás pihenővel hagyjuk szikkadni a már majdnem konyhakész pelnyanyt, közben felforralunk egy fazék sós vizet. Belehelyezve a húsos/hagymás fülecskéket, a forrástól számított 2-3 percig főzzük (vagy ha úgy szükséges ennél több ideig, attól függ, mikor jön fel a víz színére). A tésztaszűrővel leszűrt pelnyanyt tányérra rakjuk, olvasztott vajjal, tejföllel, esetleg ecettel, borssal ízesítjük. Rokonaink étele után jól csúszik egy pohár sör, vagy rozébor.