Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2c6a23c2-c1e8-4ae0-9d55-89fb30289ac9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Áttörést érhettek el ausztrál kutatók a HIV-vírussal kapcsolatban – méghozzá akkorát, hogy ők is többször visszamentek a laborba megnézni, tényleg működik-e. ","shortLead":"Áttörést érhettek el ausztrál kutatók a HIV-vírussal kapcsolatban – méghozzá akkorát, hogy ők is többször visszamentek...","id":"20250605_hiv-mrns-technologia-virus-elocsalogatasa-betegseg-gyogyitasa-attores","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2c6a23c2-c1e8-4ae0-9d55-89fb30289ac9.jpg","index":0,"item":"1ace41a5-ae0c-4a79-8230-1d428c1f0164","keywords":null,"link":"/tudomany/20250605_hiv-mrns-technologia-virus-elocsalogatasa-betegseg-gyogyitasa-attores","timestamp":"2025. június. 05. 20:03","title":"Egy mRNS-módszer csalogathatja elő a szervezetben rejtőző HIV-vírust, hogy aztán végleg elpusztítható legyen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c910190d-1658-416f-93a7-1213e7872109","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A NER-esekkel is üzleti kapcsolatban álló férfi 30 napig biztosan rács mögött marad.","shortLead":"A NER-esekkel is üzleti kapcsolatban álló férfi 30 napig biztosan rács mögött marad.","id":"20250605_Meghosszabbitottak-a-kemkedessel-gyanusitott-Hollo-Istvan-letartoztatasat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c910190d-1658-416f-93a7-1213e7872109.jpg","index":0,"item":"bee99b66-aff7-4225-bc5c-b2a693d360e9","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_Meghosszabbitottak-a-kemkedessel-gyanusitott-Hollo-Istvan-letartoztatasat","timestamp":"2025. június. 05. 13:36","title":"Meghosszabbították a kémkedéssel gyanúsított Holló István letartóztatását","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"824d4a9f-2a12-4ecd-ae1d-1f628d71ed84","c_author":"Dobszay János","category":"360","description":"Közrendőr, kezdő újságíró, ápolónő, nyugdíjas katona, történész – már naponta kerülnek a hatalom célkeresztjébe olyan, a szakmájukat képviselő kisemberek, akiknek még védekezni sincs módjuk az őket listázó hatalom gátlástalan támadása ellen. Pedig a bűnük mindössze annyi, hogy a munkájukat végezték.","shortLead":"Közrendőr, kezdő újságíró, ápolónő, nyugdíjas katona, történész – már naponta kerülnek a hatalom célkeresztjébe olyan...","id":"20250604_hvg-vad-hajtasok-Kurucinfo-lett-az-etalon-Kocsis-Mate-es-a-kormanymedia-szamara","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/824d4a9f-2a12-4ecd-ae1d-1f628d71ed84.jpg","index":0,"item":"3074e96f-c975-4e25-a844-753e42ab4083","keywords":null,"link":"/360/20250604_hvg-vad-hajtasok-Kurucinfo-lett-az-etalon-Kocsis-Mate-es-a-kormanymedia-szamara","timestamp":"2025. június. 04. 06:30","title":"A Kuruc.info lett az etalon Kocsis Máté és a kormánymédia számára","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2823259-d469-4d07-a1e5-c33d87ad7317","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"Egy igazán kirívó sebességtullépés 8000 euróba is kerülhet. ","shortLead":"Egy igazán kirívó sebességtullépés 8000 euróba is kerülhet. ","id":"20250605_DGorogorszag-tobbezer-euros-buntetesek-gyorshajtasert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2823259-d469-4d07-a1e5-c33d87ad7317.jpg","index":0,"item":"c4b45436-062a-4700-9483-6ad3b5a5d655","keywords":null,"link":"/cegauto/20250605_DGorogorszag-tobbezer-euros-buntetesek-gyorshajtasert","timestamp":"2025. június. 05. 06:54","title":"Drasztikusan emelik a közlekedési bírságokat Görögországban: jönnek a többezer eurós büntetések","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"88511125-a413-4924-a9bf-702be893b244","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Vélhetően arra reagálva, hogy a propagandalap arra biztatja olvasóit, hogy fotózzanak az utcán rövid szoknyás nőket.","shortLead":"Vélhetően arra reagálva, hogy a propagandalap arra biztatja olvasóit, hogy fotózzanak az utcán rövid szoknyás nőket.","id":"20250605_metropol-mediaworks-szekhaz-bugyi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/88511125-a413-4924-a9bf-702be893b244.jpg","index":0,"item":"88b1fa30-fb44-4eb0-85d3-b26ba6786ad6","keywords":null,"link":"/itthon/20250605_metropol-mediaworks-szekhaz-bugyi","timestamp":"2025. június. 05. 18:29","title":"Bugyikat akasztottak a Metropol kiadójának székháza elé","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"01212c11-9553-4d1d-9621-b673f73f27bf","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Mahmud Ahmadinezsád a fenntarthatóságról beszélt, és a rektorral is találkozott.","shortLead":"Mahmud Ahmadinezsád a fenntarthatóságról beszélt, és a rektorral is találkozott.","id":"20250604_nke-mahmud-ahmadinezsad-deli-gergely-irani-elnok-holokauszttagado","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/01212c11-9553-4d1d-9621-b673f73f27bf.jpg","index":0,"item":"cffd51e5-9532-479d-9a66-9b7741313239","keywords":null,"link":"/itthon/20250604_nke-mahmud-ahmadinezsad-deli-gergely-irani-elnok-holokauszttagado","timestamp":"2025. június. 04. 14:04","title":"Ismét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő a holokauszttagadó volt iráni elnök","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"60dd5166-098a-4efd-bdfd-b9da9442b36d","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Az utóbbi három évtizedben a Balaton vize háromszor annyit melegedett, mint az azt megelőző több mint 120 évben, a vízben fellépő hőhullámok pedig sokkal gyakoribbak – derül ki a klímaváltozással foglalkozó Másfélfok közleményéből.","shortLead":"Az utóbbi három évtizedben a Balaton vize háromszor annyit melegedett, mint az azt megelőző több mint 120 évben...","id":"20250604_Veszesen-felgyorsult-a-Balaton-vizenek-melegedese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/60dd5166-098a-4efd-bdfd-b9da9442b36d.jpg","index":0,"item":"c87a2bbe-106f-4c7f-83ea-d59ad7f933a2","keywords":null,"link":"/tudomany/20250604_Veszesen-felgyorsult-a-Balaton-vizenek-melegedese","timestamp":"2025. június. 04. 07:00","title":"Vészesen felgyorsult a Balaton vizének melegedése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2822aec3-ec5f-4566-839d-5903de943684","c_author":"Németh András","category":"360","description":"Az orosz elnök nem idióta, tudja, hogy nem képes helyreállítani az Orosz Birodalmat vagy a Szovjetuniót. Ő az állam nagyságát akarja visszahozni, de az oroszok emiatt nagyon sokat veszítenek – mondta a HVG-nek Benjamin Nathans történész, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki a szovjet másként gondolkodókról írt könyvéért Pulitzer-díjat kapott.","shortLead":"Az orosz elnök nem idióta, tudja, hogy nem képes helyreállítani az Orosz Birodalmat vagy a Szovjetuniót. Ő az állam...","id":"20250605_hvg-benjamin-nathans-amerikai-tortenesz-szovjet-orosz-ellenzek-autoriter-vezetok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2822aec3-ec5f-4566-839d-5903de943684.jpg","index":0,"item":"f9b4baec-711d-4ba5-8463-73b3d8bd515a","keywords":null,"link":"/360/20250605_hvg-benjamin-nathans-amerikai-tortenesz-szovjet-orosz-ellenzek-autoriter-vezetok","timestamp":"2025. június. 05. 11:30","title":"„Putyin nem nehézsúlyú öklöző, de úgy vív, mintha az lenne”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Amikor különböző népek konyháját, jellemző ételeit vizslatjuk, azokat a kuriózumokat keressük, amelyek máshol nem fordulnak elő. A krumpli, a répa, a marhahús igazán nem tekinthető sajátságosnak, de a forma, amelyben megjelenik már egyedivé varázsolja az ételt. Így vagyunk a tányérhússal is. Már a róla való elmélkedés is felmelegít a hűvösre fordult őszben.
Igaz, hogy a magyar gyomor az ősidőktől szívesen veszi be a marhahúst, - szárítva, főzve, sütve, pörkölve, darálva -, de ettől a főtt marhahús szelet még nem hungarikum. Mivel a környező népeknél, de legfőképpen Ausztriában is ugyanígy tetten érhető. Nem véletlenül neveztetik a Tafelspitz avagy táfelspicc 130 éve bécsi tányérhúsnak. S bármennyire is kardoskodnak némelyek manapság – miként azt legutóbb egy étteremavatón is hallottuk -, le kell mondanunk róla, hogy hungarikummá erőltessük. Még ha esetleg magyar szürke marhából is készül.
Szóval hol is ered a Tafelspitz valójában? Tény, hogy alapja, a jó erős marhahúsleves, ami régi erdélyi konyhánkban is megvolt - az ottani jellemző fűszerekkel -, és sokáig a magyar ételek „ősforrását” jelentette. Más országokban is főztek húslevest, de ilyen gazdagot másutt száz évekkel ezelőtt sem találhattak Európában. A sokféle zöldség (murok, paszternak, sárgarépa, káposzták, krumpli, hagyma, zeller, karalábé és petrezselyem) nagyon ízletessé tette és teszi a mai napig is leveseinket.
S tény az is,hogy a táfelspicc ceremóniája kétségtelenül a jó erős, többféle marhahúsból készült levessel kezdődik.
Nézzük egy alap-recept elejét: „A jó húslevest legalább három-ötfajta húsból készítjük, melyek darabja nem kisebb, mint 60-70 dkg, de még jobb, ha egy kilós. A szegy, lábszár, borda, s a lapockának több része (például a stefánia) jó levest ad, szaftos is lesz. A leglegendásabb rész a hegyes fartő, a táfelspicc" - írja Molnár B. Tamás. Ne csodálkozzunk a mennyiségeken, anno a főúri udvarokban egy jó levest úgy száz főnek szántak. De a legtöbb polgárcsaládnál is olyan mennyiségben főzték meg vasárnapra a húslevest, hogy maradjon annyi, amiből hét közben is gazdálkodni lehetett, összetevőit alapanyagként felhasználva, alaplevét "felöntésként" a napi ételekhez passzítva.
Az „igazi, eredeti magyar” húsleves receptjével azonban most ne foglalkozzunk – megtaláljuk az interneten kb. 4-500 változatban, a hozzávaló könyvtárnyi olvasnivalóról nem is beszélve. Hogy melyik a tényleg igazi? Ezt minden háziasszony és szakács azonnal megmondja – az övé! Például vegyük a legendás Újházi húslevest, amit még a névadó színész is többféle változatban ismert, kedvelt és szeretett. Időről időre élénk vita folyik arról, hogy kakasból, vagy tyúkból készült-e, de például Gundel Imre „eredeti Újházi” húsleveséhez csakis egy „jóféle levestyúk” kellett.
Akkor mi is az a Tafelspitz? Mi választja el a sok vendéglőben ilyen címen elénk lökött „főtt csizmatalp marhából, kecsappal” fogásoktól? Hát éppen az, ami osztrák benne, ami Bécsben lett egész delet betöltő ételsorrá, amit a nagyon aszkéta Ferencz József császár annyira szeretett, hogy akár naponta megette. Azaz pontosítsunk: őfelsége az egyszerű változatát kedvelte, a leves után leginkább csak a Schulterscherzer-ből (a lapocka felső végéből) fogyasztott egy szeletet, amihez almamártást és metélőhagymás tejfölös mártást kívánt. A Tafelspitz elnevezést tovább mélyítette a köztudatban a remek fogás és az udvari etikett összekapcsolása – mivel a császár minden étkezésnél a főhelyen (Tafelspitz) ült az asztalnál.
Halász Zoltán gasztro történésszel folytatva : „A Tafelspitz megdicsőülése 1880 körül következett be, amikor Eduard Sacher nőül vette Anna Fuchsot, egy jeles bécsi mészáros dinasztia leszármazottját. A korabeli mondás szerint, a Talfelspitz és a Sacher-torta házasságkötése volt ez. Anna Sacher (amint ettől fogva nevezték) egyebek közt olyan Tafelspitz bevezetésével virágoztatta fel az éttermüket, melyben tízféle főtt hús közt válogathatott a vendég – mindegyikből kapott többet vagy kevesebbet, kívánsága szerint. Első helyen a lapockahús szerepelt. Ebből is, mint a többiből, a pincér a vendég szeme előtt szelte le az óhajtott darabot, amit az tett lehetővé, hogy elegáns kerekes kocsin tolták be a Tafelspitz együttesét az asztalhoz. A leves és a húsokhoz való mártások hőtartó edényekben rejtőztek a kocsi mélyén. Az igazi Tafelspitz-ínyenc ragaszkodott a zamatos marhafartőből vágott szelethez, s még inkább a Kavalierspitznek nevezett, kellemesen mócsingos, a szájban szétolvadó lapockavéghez, nemkülönben a borjúnyelv semmi máshoz nem hasonlítható ízhatásaihoz.”
Tafelspitz Gellért felfogásban
Gy.Zs.
A teljes ceremóniával készített és feltálalt fogás legautentikusabb lelőhelye Bécsben hosszú évtizedek óta a Plachutta.Nem mintha a néhai császárvárosban bárhol másutt is mernének nem autentikus tányérhúst tálalni, ám a módját mégis itt adják meg igazán. Budapesten valójában a múlt század derekától nem volt ilyen legendás tányérhúsos hely. A remek étek reneszánszát megteremtő kezdeményezés a Gellért sörözőben történt 2012 tavaszán, ahol a Tafelspitz ételsor (levessel, többféléből választható hússal, csontvelővel, krumplipürével és változatos mártásokkal) frenetikus siker lett a vendégek körében.
Városligeti ízelítő
Gy.Zs.
Legújabban a nemrég megnyílt Városliget Café polgári konyháján tűnt fel a ceremóniás tányérhús: topfban érkezik a szürke marha húsleves házi daragaluskával vagy gyufatésztával (ez utóbbit azért nem igazán értjük, de finom), és ahogy dukál, követeli jussát mellette a velős csont pirítóssal, fokhagymával. A főszereplő persze az oldalas, a fartő és a főtt nyelv pirított burgonyával, almás tormával, megyszósszal vagy spenóttal.
Tán elnézik nekünk, hogy a legendás étel lényegét mégis a Gellért sörözőnek a legendás ételsorhoz készített ajánlásával adjuk közre:
"A bécsi tányérhús sokkal több, mint csupán egy étel.
A csonthús – ahogy másként ismerik – több nemzedék stílusformáló,
meghatározó jelképe Magyarországon is. A hajdani magyar marhák legnemesebb részei - rostélyosa, nyakhúsa, sőt marhafarok és lábszár, s a java a hegyes fartő, a táfelspicc – adják a csodálatos ízharmóniát.
A tányérhús különleges alkalmakról és különleges ízekről szól – ezáltal különleges embert kíván értő és igazi élvezete. I. Ferencz József császártól, polgár urakon-családokon át a lánglelkű írófejedelem Krúdy Gyuláig egész története az élvezetről, az élményről - az igazi jutalomról szól.
És ezt a jutalmat senki nem érdemli meg jobban, mint Ön kedves vendég….”