szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előadásában Erick van Egeraat nemcsak a Liget projektről beszél, hanem az építészethez való viszonyát is megismerteti.

A világhírű holland építész, a hosszabb ideje Budapesten is építő és élő Erick van Egeraat a 2015-ös Nemzetközi Építészkongresszuson tartott beszédet a Liget projekt kapcsán. Az előadás leiratát most közölte az Építészfórum. Ebből szemezgetünk.

Egeraat arra próbál rámutatni előadásában, hogy a várost mindig a megfelelő eszközökkel kell dinamizálni, abból érdemes kiindulni, ami van. "Az én egyszerű logikám így hangzik: ha van egy városod, akkor az épületeivel kell foglalkoznod. Ha parkod van, ott fák vannak. Ha ezeket nem értékeled, akkor ott valami alapvető probléma van." Minden városban, így Budapesten is gondosan, a kontextusba illően kell tervezni. Ezért sem tetszik Egeraatnak a Nemzeti Színház és a MüPa egykori "kitelepítése".

A Ligetet park mivoltából kiindulva kellene dinamizálni, nem pedig beleépíteni 70-90 000 nm-et - kisebb léptékben persze megvalósíthatóak fejlesztések. Sok város Párizstól Moszkváig újrahasznosítja lepusztult tereit, ez Egeraat szerint a megszívlelendő út. Budapesten ráadásul rendelkezésre is áll a megépítendő terüelt olyan épületek formájában, amelyeket újra kellene dinamizálni, amelyek most üresen vagy lepusztulva állnak - Egeraat szerint a Nyugati pályaudvar, a Puskás Stadion körüli terület is használható lenne.

"Azt javaslom, hogy ahelyett, hogy egy külföldire várnak, hogy megoldja a problémát, kezdjenek el reálisan gondolkozni. Az építészet egy eszköz, nem egy öncél. A város minősége a benne zajló élet minősége. Ha nem tudunk valamit tényleg fejleszteni, akkor valakinek - talán politikai, talán kulturális - napirendjét követjük. (...) Értsék meg, zöldfelületet a legnehezebb építeni. Minden épület jobbá lesz, ha van mellette egy öreg fa. Egy vadonatúj épület egy 1 méteres fával szegényes, mindegy milyen jól van megtervezve."

Egeraat 1994-ben jött Magyarországra. Az első budapesti projektje az Andrássy úton egy műemléki épület felújítása volt, később ezt az épületet bővítette, majd a Deák Palota felújításán dolgozott. Az ő mukája a Liget Center (volt MÉMOSZ székház), és a szomszédos ING irodaház is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

A társadalom a tökéletes boldogság illúzióját kergeti

A társadalom a tökéletes boldogság illúzióját kergeti

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben