szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A népesség 20-25 százalékában ott van a tehetség, de csak kis része bontakozik ki igazán Magyarországon. Jó hír viszont, hogy mostanában megnőtt ez az arány.

„A tehetség fogalma a tehetség fejlődése szempontjából is finomítandó, és első menetben meg kell különböztetni a tehetséget, mint lehetőséget, és a talentumot, mint értéket létrehozót” – írja az ofoe.hu honlapon Gyarmathy Éva pszichológus.

A szakember szerint a tehetségfejlődés az ember egész életében folyamatos lehet. A talentum viszont jellemzően tizenéves kortól tud megjelenni, amikor már elég nagy tudás és képesség fejlődött ki az intenzív tevékenység által.

©

Nagyon fontos ez utóbbi, ugyanis kizárólag tevékenység során tud kifejlődni, ezért a tehetségfejlesztésnek elsősorban erre kell irányulnia, vagyis fejlesztő környezetet kell biztosítani. És ez nem vár el teljesítményt, hanem tevékenységekre ad lehetőséget, ami később fordul teljesítménybe, amikor eléri az ennek megfelelő szinteket.

Ebből következik – írja Gyarmathy Éva –, hogy nem szabad hajszolni sem a szülők sem a nevelők részéről a gyerekek korai teljesítményeit, ez kifejezetten ártalmas lehet. Mindez nem csak a tehetséges gyerekekre igaz, hanem minden gyerekre.

A pszichológus szerint az utóbbi évtizedben egyre több tizenéves tehetség jelenik meg kiemelkedő teljesítménnyel. „Ennek a változásnak a hátterét egyértelműen az elérhetővé vált fejlődés, a könnyebben elérhető információk adják”, tehát sajnos nem az iskolarendszer változott kevésbé teljesítményközpontúvá, hanem annak ellenére találtak ingergazdag környezetet maguknak az arra érzékeny gyerekek. S ez az, ami őket tevékenységre sarkallja.

Bővebben a tehetségfejlesztésről itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Az egyik legveszélyesebb kórokozó ellen találhattak hatékony ellenszert szegedi kutatók

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány

Padlóra küldte a hazai vadászatot a járvány