szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegeskávé már önmagában is fantasztikus dolog ebben a melegben: egyszerre desszert és élénkítő ital. Fokozzuk az élvezeteket: készítsük el a kávénkat otthon és ízesítsük kedvünk szerint!

Ahogy itt a kánikula, akár a reggeli italunkat is lecserélhetjük egy finom jegeskávéra. De a délutánit mindenképp. Az amerikaiak ilyenkor arra panaszkodnak, hogy túl erős a kávéjuk – nem is csoda, hiszen a hosszú kávét ilyenkor úgy készítik, hogy előtte akár 12 órára is beáztatják a kávébabot.

Európa ezen részében azonban az eszpresszóhoz szoktunk hozzá, így a kávé erőssége igazán nem okozhat gondot. Néhány kánikulai nap után azonban már lehet, hogy unalmas a kávé-fagyi-tejszínhab-fahéjszórás kombó, így ideje más változatok után nézni. A bustle.com összegyűjtött néhány ilyet.

Mexikói módra, rizstejjel

A horchata egy spanyol nyelvterületen elterjedt könnyű, tejes hűsítő ital, amit Spanyolországban például mandulatejből, Mexikóban rizstejből készítenek. Szerencsére már Magyarországon is jó néhány helyen kérhetjük így a kávét. Édesítve, fahéjjal igazán finom.

Flickr / Creative Commons / Magnus

Egzotikusan, kardamommal

Ha ittunk már chai lattet, pláne, ha szerettük is, érdemes párosítani a kétféle frissítőt. A chai latte ugyanis tea alapú, fűszeres ital, tejjel. Bár az alapja ennek is az Assam tea, ami az English Breakfast teakeverék egyik alkotóeleme, mégis egészen más, keleties ízvilágot kapunk, ha chai teát vagy lattét iszunk.

A titok a kardamomban rejlik és a többi délkelet-ázsiai fűszerben: adhatunk a kávéhoz a porrá tört kardamommag mellett csillagánizst, gyömbért, édeskömény.magot vagy akár borsot is. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel, de ha elgyávulnánk, delikátboltokban kaphatunk kész chai szirupot vagy port is.

Vaníliával és kókusztejjel

És ha még mézet is adunk a keverékhez, akkor már tényleg nem lehet eldönteni, desszertet vagy reggeli kávét készítünk-e. Ráadásul a kókusztej is egzotikus ízt ad a keveréknek. Így könnyű kiszakadni a hétköznapokból!

Kávéból készült jégkockával

A mi problémánk egész más, mind az amerikaiaké: míg ők arra panaszkodnak, hogy túl erős a jegeskávé, nekünk az okozhat gondot, hogy a sok jégkocka felhigítja az italt. A megoldás a lefagyasztott feketekávé-kockák – ennél jegesebbet tényleg nehéz elképzelni...

Még egy kis Ázsia: kávé thai módra

A thai jeges tea nagyon egzotikusan hangzik: thai teakeverék az alapja, és tejjel-jéggel szervírozzák. Vagy éppen rengeteg jégkrémmel, hiszen ez hűt le igazán egy nagyon fűszeres thai vacsora után. A jégkrém inspirálta a thai jeges kávé névre keresztelt receptet is, ahol a kávé és a vaníliafagyi aránya kettő az egyhez. Így ez már gyakorlatilag fagyi, némi kávéval, de a hűsítő szerepére tökéletes, nem igaz?

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!