szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tulajdonképpen bármit kinevezhetünk sörkorcsolyának, ami ízlik, egyszerű és nem kell hozzá a nagymama porcelánjával megteríteni. A sörgasztronómus szerint mindenesetre nem kell zsíros, nehéz és bonyolult dolgokban gondolkodnunk, hogy feldobjuk az esti sörözésünket, miközben drukkolunk olimpikonjainknak.

Persze azért Vásárhelyi István sörgasztronómus nem enged a negyvennyolcból (bár biztos van legalább ennyi ötlete), ha komolyra fordul a szó, vagyis a sörözés közbeni falatozás. Gyengébbek, leginkább sörújszülőttek kedvéért le is szögezi: A sörkorcsolya olyan falatka, harapnivaló - akár desszert -, ami nem csupán kiegészít egy pohár sört, hanem megjelenésében, illatában, ízében harmonizál vele és együtt fogyasztva új, komplex gasztronómiai élményt is ad.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége most augusztusban mindenesetre a hazai éttermek, bisztrók, street fooderek segítségére számít, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. „Olyan sörkorcsolya recepteket várunk, amelyeket könnyű fogyasztani és a rutinos szakácsok mellett a kezdők is szívesen megpróbálkoznak elkészíteni”- teszi hozzá Vásárhelyi István, aki a zsűri szakmai munkáját segíti majd.

A következő két recept remélhetőleg nem csak lehetséges pályázók kedvét hozhatja meg. Mi máris  indulunk a konyhába gyorsan „sörkorcsolyázni”.

Sörszövetség

 

Májas paprikafalatok

A karakteres sötét lágerek karamell malátájához a különböző gombás és májas ételek kiválóan illenek. A máj enyhén kesernyés utóíze a karakteres, de nem túl intenzív, inkább földes keserűségű komlóval is remekül harmonizál.

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg máj (lehet karakteresebb csirke vagy sertés, de lágyabb, krémesebb pl. kacsa)

2 evőkanál édes mustár (vagy mustár és méz 2:1 keveréke)

2-3 kápia paprika

4 szelet rozskenyér

3-4 dkg vaj

kevés zsír és apróra vágott hagyma a sütéshez

1-2 szár újhagyma

balzsamecet

ízlés szerint bors, majoranna vagy friss koriander

Elkészítjük a májkrémet: a zsíron és kevés hagymán megsütött májat botmixer segítségével összedolgozzuk a vajjal, mustárra és fűszerekkel. A krémet kicsumázott paprikákba töltjük, kicsit a hűtőbe tesszük, majd a töltött paprikát felszeleteljük. Szaggatóval köröket vágunk ki a kenyérből, majd ráhelyezzük a szeletelt paprikás májat. A újhagymát apróra vágjuk és leöntjük a balzsamecettel. Hagyjuk pár percig állni, végül ezzel az ecettel bolondított hagymával, frissen őrölt borssal és zöldfűszerekkel díszítjük a falatkákat. A máj és a kávés-csokis ízvilágú maláta harmóniája mellett a balzsamecettel ízesített édes-fanyar hagyma és a paprika édeskés, roppanós friss ízei szépen összesimulnak a barna sörök aromáival és a pörkölt maláták enyhe fanyarságával.

Sörszövetség

Citrusos pohárdesszert

Sokan gondolják, hogy csak édes, nehéz, magas alkoholtartalmú sörökhöz lehet megfelelő desszertet kínálni. A nagy nyári melegben egy könnyű, citrusos, üdítően friss bajor stílusú búzasörhöz is készíthetünk csábító édességet, csak a megfelelő ízeket kell összeválogatnunk.

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg mascarpone

20 dkg zsíros, görög joghurt

2 tojás sárgája

2-3 evőkanál vaníliás cukor

1 narancs, 1 citrom, 1 lime

1 evőkanál balzsamecet-krém

1 csokor citromfű

1 kanál habfix

5 karika zabkeksz

kevés fahéj

a díszítéshez egy őszibarack és pár levél menta

A tojássárgáját felverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a mascarponét és a joghurtot. Lereszeljük a citrusok héját és a keverékhez adjuk az apróra vágott citromfűvel, és a fahéjjal együtt. Ezután a keverékbe forgatjuk a balzsamecet krémet és a habfixálót, hogy stabil legyen a krém, majd 1 órán keresztül a mélyhűtőben dermesztjük. A zabkekszeket egy pohár aljára morzsoljuk és rárétegezzük a krémet. A héjuktól megfosztott citrusokat apró gerezdekre vágjuk és gazdagon a krémre rétegezzük. Megismételjük a rétegezést, de az utolsó adag krémre már nem a citrusok, hanem egy vékony őszibarack gerezd, kis zabkeksz darabka és menta kerül díszítésnek.

 A bajor stílusú búzasör frissítő citrusos ízeivel csodásan harmonizál a pikánsan savanykás joghurt. A zabkeksz a könnyed búzamalátával alkot íz-egységet, míg a búzasör szegfűszeges-fűszeres észterei a fahéjjal teljesítik ki az ízeket. A gyümölcsös észterek az őszibarack friss illatával játszanak, miközben a lágy komlókeserű a citromfűvel harmonizál. Igazi csábító nyári desszert.

(Részletes pályázati felhívás: http://www.sorszovetseg.hu/download/kozlemenyek/Keressuk-Magyarorszag-sorkorcsolyajat-Versenyfelhivas_20160801.pdf

Pályázási időszak: augusztus 4. és 26. között.

Nevezés:www.sorszovetseg.hu/magyarorszag-sorkorcsolyaja) 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!