szerző:
-k-

A magyar minőségi sörök rajongóinak a mostani ünnepi hétvége ugyancsak különlegesnek ígérkezik. Kőbányán, az egykori Fővárosi Részvénysörfőzde területén augusztus 19-én és 20-án rendezik meg az első magyar Kraft Sörfesztivált. A helyszín kiválasztása nem véletlen, az ipari parkban négy sörfőzde is üzemel.

 

A fesztiválon résztvevő kilenc sörfőzde illetve vándorsörfőző egyúttal egy kiáltványt is megszövegezett, melyben a minőségi söröket főzőket a kézműves kifejezés helyett a „kraft” jelző használatára bíztatják. Ahogy írják „nem feltétlenül arról van szó, hogy változtatni szeretnénk, inkább egy új kategóriát kívánunk létrehozni, ami a magyarországi sörök esetében szerintünk lényeges tartalommal bírna. Érne valamit, ezáltal segítené a fogyasztókat.”

©

A kraft sör  meghatározásuk szerint minőségi alapanyagokból készül, íze és összetétele konstans, és a főzdehigiéniának köszönhetően pasztörizálatlanul is hosszan eltartható. A receptek szakértelemmel, kísérletezéssel, odafigyeléssel és odaadással készülnek és a végterméknek annak kell lennie, amit előre megterveztek. A kiáltvány – itt olvasható – alapvetően azokat az elvárásokat fogalmazza meg, melyek egyébként is többnyire érvényesnek kellene lennie minden sörfőzdére.

Tiszta szívvel drukkolunk a Főzdepark sikerének, de gyanítjuk, hogy ha a „kraft” kifejezés/jelző le is váltja az elcsépelt és tartalmát vesztett „kézműves” sört, a lényegen nem változtat. Azok a sörfőzdék, melyek eddig is igényesek voltak önmagukkal szemben – például nem hordóba, hanem a csatornába került az elrontott, ízhibás főzet – valószínűleg ezt az utat folytatják. Ott, ahol más szempontok vezették a sörfőzde tulajdonosát – a minél nagyobb mennyiség, minél olcsóbban elve – nem hisszük, hogy túlzott változás következhetne be. Arról nem is beszélve, hogy ha divatba jön, gátlástalanul fogják használni a kraftot is.

Sajnos a „kraft sör” nem áll védjegy oltalom alatt, így odaítéléséről nem egy grémium, hanem maga a termelő dönt. Talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy uram bocsá’, mondjuk az egykori Kiváló Árúk Fóruma vagy valami hasonló mintájára a sörfőzdék is csak akkor tehetnék söreikre a „kraft” logóját, ha azt egyfajta szakmai zsűri érdemesnek találta arra. Amíg ez nem valósul meg, szerintünk  teljesen mindegy, hogy a sört kisüzeminek, kézművesnek, vagy éppenséggel kraftnak nevezzük.

De kételyeink ellenére mindenkit arra bíztatunk, hogy látogasson ki a hétvégén a MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásával megalakult Főzdeparkba (Maglódi út 47.), ahol még ott lesz  a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. S mi mással avathatnák fel, mint egy nagy  közös sörözéssel.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Igazságosabb nyugdíjprémiumot javasol az MSZP

Senki ne rendezzen sporteseményt Spanyolországban – kéri a NOB

Senki ne rendezzen sporteseményt Spanyolországban – kéri a NOB

A Krímen rejtegethették a cseh miniszterelnök fiát, nehogy vallomást tegyen egy apját is érintő, súlyos ügyben

A Krímen rejtegethették a cseh miniszterelnök fiát, nehogy vallomást tegyen egy apját is érintő, súlyos ügyben

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

80 napja nem mozdul az út széléről egy kutya, amelyik halott gazdáját várja – videó

80 napja nem mozdul az út széléről egy kutya, amelyik halott gazdáját várja – videó

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért