szerző:
-k-
Tetszett a cikk?

A magyar minőségi sörök rajongóinak a mostani ünnepi hétvége ugyancsak különlegesnek ígérkezik. Kőbányán, az egykori Fővárosi Részvénysörfőzde területén augusztus 19-én és 20-án rendezik meg az első magyar Kraft Sörfesztivált. A helyszín kiválasztása nem véletlen, az ipari parkban négy sörfőzde is üzemel.

 

A fesztiválon résztvevő kilenc sörfőzde illetve vándorsörfőző egyúttal egy kiáltványt is megszövegezett, melyben a minőségi söröket főzőket a kézműves kifejezés helyett a „kraft” jelző használatára bíztatják. Ahogy írják „nem feltétlenül arról van szó, hogy változtatni szeretnénk, inkább egy új kategóriát kívánunk létrehozni, ami a magyarországi sörök esetében szerintünk lényeges tartalommal bírna. Érne valamit, ezáltal segítené a fogyasztókat.”

©

A kraft sör  meghatározásuk szerint minőségi alapanyagokból készül, íze és összetétele konstans, és a főzdehigiéniának köszönhetően pasztörizálatlanul is hosszan eltartható. A receptek szakértelemmel, kísérletezéssel, odafigyeléssel és odaadással készülnek és a végterméknek annak kell lennie, amit előre megterveztek. A kiáltvány – itt olvasható – alapvetően azokat az elvárásokat fogalmazza meg, melyek egyébként is többnyire érvényesnek kellene lennie minden sörfőzdére.

Tiszta szívvel drukkolunk a Főzdepark sikerének, de gyanítjuk, hogy ha a „kraft” kifejezés/jelző le is váltja az elcsépelt és tartalmát vesztett „kézműves” sört, a lényegen nem változtat. Azok a sörfőzdék, melyek eddig is igényesek voltak önmagukkal szemben – például nem hordóba, hanem a csatornába került az elrontott, ízhibás főzet – valószínűleg ezt az utat folytatják. Ott, ahol más szempontok vezették a sörfőzde tulajdonosát – a minél nagyobb mennyiség, minél olcsóbban elve – nem hisszük, hogy túlzott változás következhetne be. Arról nem is beszélve, hogy ha divatba jön, gátlástalanul fogják használni a kraftot is.

Sajnos a „kraft sör” nem áll védjegy oltalom alatt, így odaítéléséről nem egy grémium, hanem maga a termelő dönt. Talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy uram bocsá’, mondjuk az egykori Kiváló Árúk Fóruma vagy valami hasonló mintájára a sörfőzdék is csak akkor tehetnék söreikre a „kraft” logóját, ha azt egyfajta szakmai zsűri érdemesnek találta arra. Amíg ez nem valósul meg, szerintünk  teljesen mindegy, hogy a sört kisüzeminek, kézművesnek, vagy éppenséggel kraftnak nevezzük.

De kételyeink ellenére mindenkit arra bíztatunk, hogy látogasson ki a hétvégén a MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásával megalakult Főzdeparkba (Maglódi út 47.), ahol még ott lesz  a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. S mi mással avathatnák fel, mint egy nagy  közös sörözéssel.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agrármininsztérium: Szállítással összefüggésbe hozható baleset okozhatta a magyar cirkuszi elefántok halálát

Agrármininsztérium: Szállítással összefüggésbe hozható baleset okozhatta a magyar cirkuszi elefántok halálát

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam