szerző:
Balkányi Nóra

Elkészítették Magyarország első boldogságtérképét több mint 5300 kitöltő válaszai alapján. Az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriuma és a Jobb Veled a Világ Alapítvány önkéntes felmérésén nem csak azt vizsgálták, melyik város a legboldogabb, hanem például az is, a férfiak boldogabbak-e, vagy a nők.

A rossz hír az, hogy leginkább sehol nem vagyunk boldogok, a jó viszont az, hogy azért megtanulhatjuk, hogyan legyünk azok. A 67 online is elérhető kérdésre Magyarország 737 településéről érketek válaszok. A legfiatalabb kitöltő 14, a legidősebb 88 éves volt. A szakmai irányító professzor, Oláh Attila az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője az eredmények bemutatásakor azt mondta, a minta a települések szempontjából reprezentatív. (A felmérés az anyagi helyzetre vagy társadalmi osztályra például úgy kérdezett rá, hogy a válaszadók magukat inkább gazdagnak vagy szegénynek tartják-e – lehet tippelni, ki boldogabb). A kérdőívet februárban osztották meg, a válaszokat három hónapon keresztül fogadták.

Minden másra ott a MasterCard
A felmérés eredménye általában megegyezik a nemzetközi mintákkal. Nemek tekintetében egyedüli kivétel az EU-n belül Anglia, ahol a férfiak átlagosan boldogabbak, mint a nők. Uniós boldogság-viszonylatban amúgy  erősen az utolsók között van Magyarország, sorrendben csak Ukrajnát, Portugáliát, Oroszországot, Szlovákiát és Bulgáriát előzzük meg. A listát messze vezeti Dánia, utána jön Svájc, Ausztria és Finnország. Pedig nekik nincs Oravecz Nórájuk.

Boldogság, gyere haza

Az eredmények alapján nem meglepő módon boldogtalanságban vezetnek azok a térségek, ahol átlagosan amúgy több mélyszegénységben élő ember él. Magyarországon a Közép-Dunántúlon a legboldogabbak, ezután következik Közép-Magyarország és Észak-Alföld. Eggyel szomorúbbak a Dél-Alföldön élők és a Nyugat-Dunántúliak, kifejezetten boldogtalanok az Észak-Magyarországiak és a Dél-Dunántúliak. Szűkebben, megyék szerint Zalában és Veszprémben van a legtöbb boldog ember. Pesten az átlagosnál boldogabbak élnek, legboldogtalanabb Somogy és például Borsod-Abaúj-Zemplén. Városokra bontva nyert Győr, elesett Miskolc.

©

Az adatokat az anyagi helyzet és a régiós eloszlás mellett a nemek, a települések nagysága, az életkor, a foglakozás, a családi állapot és a gyerekek száma alapján is megvizsgálták. Földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül a felmérés eredménye szerint

a nők mindenhol boldogabbak, mint a férfiak.

Összefoglalva: boldogabbak azok, akik magukat gazdagabbnak tartják, a Dunántúlon és kisebb településen élnek, diplomások, 30-50 közöttiek, kapcsolatban élnek vagy családosak, akiknél négy, vagy több gyerek van, és foglalkozásukat tekintve maguk irányítanak, vállalkozók. „Kijelenthetjük tehát, hogy a boldogságot a társas kapcsolatokban kell keresni” – mondta Oláh Attila. A világ eddigi leghosszabb, harvardi boldogságkutatása, 75 év eredményeit összefoglalva hasonló eredményt hozott, egy fontos kitétellel: nem elég kapcsolatokat kialakítanunk, azok jó minősége vezet hosszan tartó boldogsághoz.

©

Happiness Is a Warm Gun

Kék a madár
A boldogság mérhetőségére és a fogalom tudományos körülírására a viszonylag új tudományág, a pozitív pszichológia ad válaszokat. Arról, hogy a boldogság tanulható, gyakorlatokkal fejleszthető és épp ezért nem magánügy, Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítványvezetője, a felmérés indítója beszélt. A 2014-ben indított ingyenes tízhónapos képzéséről vagy az iskolai boldogságórákról mindent megtalál az alapítvány oldalán.

Oláh Attilát arról is megkérdeztük, mit gondol a kormány jelenlegi plakátkampányának hatásáról és boldogságkutatóként egyetért-e azzal, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa ehhez hasonló félelemkeltő propagandára Szerinte „általános hatásról nem lehet beszélni. Ez a személy értékeitől, ideológiai megfontolásaitól, pártpreferenciától, és egyéb tényezőktől függ. A boldogság ötven százalékban genetikailag meghatározott – vannak, akik a negatív, mások a pozitív hatások befogadására érzékenyebbek. (...) Az biztos, hogy nem segít azokon, akik a negatív hatásokra érzékenyek és a félelem érzését élik át."

Oláh Attila és Bagdi Bella
©

Bárhogyan legyen, szerintünk Szombat Vica fotós Boldogság-projektje adja meg a végső választ. A lényeg az, hogy kövessük az álmainkat, és nyissuk ki a szívünket.

Oláh Attilával készült interjúnkat a HVG Pszichológia 2016/1. számában találja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Fontos, mi tegnap találkoztunk!" - ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel

"Fontos, mi tegnap találkoztunk!" - ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Ha ezt felteszi a gépére, könnyebben tanulhat meg bármilyen weboldalról bármit

Ha ezt felteszi a gépére, könnyebben tanulhat meg bármilyen weboldalról bármit

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók