Kreatív baristák nem ismernek lehetetlent, megmutatják, hogy ilyenkor is lehet koktélozni. Csak a jeget felejtsük el, elég az odakint.
Az első az tulajdonképpen tea tea - a chai a világ számos nyelvén tea, de azért erről sokaknak a fűszerfelhős India juthat eszébe. Nem véletlenül. Az utóbbi években nálunk is nagyon divatos lett a Chai Masala, a forró, krémes, illatos, erős, fűszeres, tejes fekete tea. Ezúttal egy kis ráerősítő északi beütéssel.

Chai Tea Cappuccino
- 2cl presszókávé
- 2cl Finlandia vodka
- szegfűszeg
- kardamom
- fekete tea
- cukor
- tej
Elkészítés:
Először készítsük el a chai tea szirupot, amelyhez főzzük fel a fekete teát, szegfűszeget, kardamomot cukorral, amíg szirup állagú lesz. Ezt követően a presszókávét, a vodkát és tetszőleges mennyiségű szirupot öntsük egy shakerbe, rázzuk jól össze. Kézi tejhabosítóval készítsünk tejhabot, majd a shakerből töltsük az italt egy bögrébe, a tejhabbal pedig öntsük fel.
Opció a fűszerezéshez: fahéj, gyömbér, bors.
A következő koktélnál már komolyabbra fordul a dolog, legalábbis, ami a vodka mennyiségét illeti.
Nordic Espresso
- 4cl Finlandia vodka
- 2 cl presszókávé
- 1 cl cukorszirup
- narancs
Elkészítés:
A cukorszirupot (ha magunk készítjük, akkor 1/3 víz, 2/3 cukor az arány, a forrásban levő vízhez adjuk a cukrot, és újraforrásig keverjük, illetve amíg besűrűsödik) töltsük egy martinis pohárba, a presszókávét és a vodkát pedig egy shakerbe. A shakert jól rázzuk össze, majd az italt öntsük a cukorszirupra. A negyedelt narancsból egy cikket tegyünk a pohár szélére.
S iszogatás közben együk is meg, már csak a vitaminbevitel végett is...
A harmadik koktélhoz kell némi előkészület, úgy hogy ezt inkább hét végére ajánlanánk.

Finnish cold brew
- gyömbér
- 1dl tonic
- 2dl cold brew
- 2cl Finlandia vodka
Elkészítés:
A cold brew (azaz hideg főzet, az eljárást kávéra alkalmazzák) elkészítéséhez világos, közepes pörkölésű, 100% arabica kávé a legkiválóbb választás. A durvára őrölt kávét öntsük fel hideg vízzel, majd 10-12 órára tegyük a hűtőbe és hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le. Reszeljünk egy kevés gyömbért a poharunkba, öntsünk rá 1dl tonic-ot, 2cl vodkát és a cold brew-t.
Megjegyzés: A friss gyömbér garantált vírusűző, úgy hogy senki nem foghatja ránk, hogy nem az egészségünket védjük a koktélozással...
(Koktélok: Budapest Baristas)