szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha sikeresen haza csúszkáltunk, még az is lehet, hogy innánk valamit. Bögre teát, csésze kávét, vagy egy kupica erőset. Netán mindet együtt.

Kreatív baristák nem ismernek lehetetlent, megmutatják, hogy ilyenkor is lehet koktélozni. Csak a jeget felejtsük el, elég az odakint.

Az első az tulajdonképpen tea tea - a chai a világ számos nyelvén tea, de azért erről sokaknak a fűszerfelhős India juthat eszébe. Nem véletlenül. Az utóbbi években nálunk is nagyon divatos lett a Chai Masala, a forró, krémes, illatos, erős, fűszeres, tejes fekete tea. Ezúttal egy kis ráerősítő északi beütéssel. 

redlemon

  Chai Tea Cappuccino

-       2cl presszókávé

-       2cl Finlandia vodka

-       szegfűszeg

-       kardamom

-       fekete tea

-       cukor

-       tej

Elkészítés:

Először készítsük el a chai tea szirupot, amelyhez főzzük fel a fekete teát, szegfűszeget, kardamomot cukorral, amíg   szirup állagú lesz. Ezt követően a presszókávét, a vodkát és tetszőleges mennyiségű szirupot öntsük egy shakerbe, rázzuk jól össze. Kézi tejhabosítóval készítsünk tejhabot, majd a shakerből töltsük az italt egy bögrébe, a tejhabbal pedig öntsük fel.

Opció a fűszerezéshez: fahéj, gyömbér, bors.

A következő koktélnál már komolyabbra fordul a dolog, legalábbis, ami a vodka mennyiségét illeti.  

Nordic Espresso

-       4cl Finlandia vodka

-       2 cl presszókávé

-       1 cl cukorszirup

-       narancs

Elkészítés:

A cukorszirupot (ha magunk készítjük, akkor 1/3 víz, 2/3 cukor az arány, a forrásban levő vízhez adjuk a cukrot, és újraforrásig keverjük, illetve amíg besűrűsödik) töltsük egy martinis pohárba, a presszókávét és a vodkát pedig egy shakerbe. A shakert jól rázzuk össze, majd az italt öntsük a cukorszirupra. A negyedelt narancsból egy cikket tegyünk a pohár szélére.

 S iszogatás közben együk is meg, már csak a vitaminbevitel végett is...

A harmadik koktélhoz kell némi előkészület, úgy hogy ezt inkább hét végére ajánlanánk.

redlemon

 Finnish cold brew

-       gyömbér

-       1dl tonic

-       2dl cold brew

-       2cl Finlandia vodka

Elkészítés:

A cold brew (azaz hideg főzet, az eljárást kávéra alkalmazzák) elkészítéséhez világos, közepes pörkölésű, 100% arabica kávé a legkiválóbb választás. A durvára őrölt kávét öntsük fel hideg vízzel, majd 10-12 órára tegyük a hűtőbe és hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le. Reszeljünk egy kevés gyömbért a poharunkba, öntsünk rá 1dl tonic-ot, 2cl vodkát és a cold brew-t.

Megjegyzés: A friss gyömbér garantált vírusűző, úgy hogy senki nem foghatja ránk, hogy nem az egészségünket védjük a koktélozással...

 (Koktélok: Budapest Baristas) 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!