Tél, csak azért is koktéllal - recept

Ha sikeresen haza csúszkáltunk, még az is lehet, hogy innánk valamit. Bögre teát, csésze kávét, vagy egy kupica erőset. Netán mindet együtt.

  • hvg.hu hvg.hu
Tél, csak azért is koktéllal - recept

Kreatív baristák nem ismernek lehetetlent, megmutatják, hogy ilyenkor is lehet koktélozni. Csak a jeget felejtsük el, elég az odakint.

Az első az tulajdonképpen tea tea - a chai a világ számos nyelvén tea, de azért erről sokaknak a fűszerfelhős India juthat eszébe. Nem véletlenül. Az utóbbi években nálunk is nagyon divatos lett a Chai Masala, a forró, krémes, illatos, erős, fűszeres, tejes fekete tea. Ezúttal egy kis ráerősítő északi beütéssel. 

redlemon

 Chai Tea Cappuccino

-  2cl presszókávé

-  2cl Finlandia vodka

-  szegfűszeg

-  kardamom

-  fekete tea

-  cukor

-  tej

Elkészítés:

Először készítsük el a chai tea szirupot, amelyhez főzzük fel a fekete teát, szegfűszeget, kardamomot cukorral, amíg   szirup állagú lesz. Ezt követően a presszókávét, a vodkát és tetszőleges mennyiségű szirupot öntsük egy shakerbe, rázzuk jól össze. Kézi tejhabosítóval készítsünk tejhabot, majd a shakerből töltsük az italt egy bögrébe, a tejhabbal pedig öntsük fel.

Opció a fűszerezéshez: fahéj, gyömbér, bors.

A következő koktélnál már komolyabbra fordul a dolog, legalábbis, ami a vodka mennyiségét illeti.  

Nordic Espresso

-  4cl Finlandia vodka

-  2 cl presszókávé

-  1 cl cukorszirup

-  narancs

Elkészítés:

A cukorszirupot (ha magunk készítjük, akkor 1/3 víz, 2/3 cukor az arány, a forrásban levő vízhez adjuk a cukrot, és újraforrásig keverjük, illetve amíg besűrűsödik) töltsük egy martinis pohárba, a presszókávét és a vodkát pedig egy shakerbe. A shakert jól rázzuk össze, majd az italt öntsük a cukorszirupra. A negyedelt narancsból egy cikket tegyünk a pohár szélére.

 S iszogatás közben együk is meg, már csak a vitaminbevitel végett is...

A harmadik koktélhoz kell némi előkészület, úgy hogy ezt inkább hét végére ajánlanánk.

redlemon

 Finnish cold brew

-  gyömbér

-  1dl tonic

-  2dl cold brew

-  2cl Finlandia vodka

Elkészítés:

A cold brew (azaz hideg főzet, az eljárást kávéra alkalmazzák) elkészítéséhez világos, közepes pörkölésű, 100% arabica kávé a legkiválóbb választás. A durvára őrölt kávét öntsük fel hideg vízzel, majd 10-12 órára tegyük a hűtőbe és hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le. Reszeljünk egy kevés gyömbért a poharunkba, öntsünk rá 1dl tonic-ot, 2cl vodkát és a cold brew-t.

Megjegyzés: A friss gyömbér garantált vírusűző, úgy hogy senki nem foghatja ránk, hogy nem az egészségünket védjük a koktélozással...

 (Koktélok: Budapest Baristas)