szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felhagy a versenyzéssel, és saját bisztrójára összpontosít mostantól Széll Tamás. A magyar séf, aki negyedik lett és különdíjat kapott a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Ornak a világdöntőjében, a Pénzcentrumnak adott interjúban arról is beszélt: nem szereti azt hallani, hogy Magyarország felkerült a világ gasztrotérképére.

Igazságosnak tartja a Bocuse d’Or végeredményét, a zsűri pontozását Széll Tamás, aki úgy érzi, csapatával 150-200 százalékot nyújtott a verseny lyoni világdöntőjében. "De volt három olyan csapat, aki picivel jobbat főzött. Ennyi" – magyarázta a séf, akinek magyarként először sikerült eljutnia a fináléba. Ráadásul nagyon rövid idő, hat év alatt érte el csaknem a dobogót, míg más országoknak ez akár két évtizedig is eltartott. "Ez alapján elképzelhetőnek tartom, hogy Magyarország a következő kettő-négy évben több helyet lépjen előre, mert egyedülálló tempóban történik a fejlődés" – mondta a Pénzcentrumnak.

Azt azonban Széll már elhatározta, hogy ő maga nem indul újra a megmérettetésen. "Ez a verseny nagyon intenzív felkészülést igényel, én pedig másra szeretnék koncentrálni, leginkább saját étterem kialakításában gondolkodom" – mondta. Bisztrója, a Stand25, amelyben magyar konyhát visz majd, minőségi magyar alapanyagokból, február végén nyílik meg a Hold utcai piacon, hosszabb távon pedig egy fine dining étterem kialakításában gondolkodik.

©

Széll azt nem árulta el, hogy melyik a kedvenc étterme Magyarországon, azt ugyanakkor elmondta: minden olyan éttermet példaértékűnek tart, amely megpróbál kiszakadni a hétköznapi beidegződésekből. Az ilyenekből pedig egyre több van szerinte.

A séf úgy látja, a vendéglátást azért sújtja munkaerőhiány, mert a jó szakemberek többet szeretnének keresni, egzisztenciát teremteni. Versenyképes fizetést itthon csak a színvonalas vendéglátóhelyek tudnának kitermelni, azok fenntartásához azonban szükséges a fizetőképes kereslet is. Ezt azonban csak a magyarok nem tudják biztosítani.

©

Azzal kapcsolatban, hogy egyre többen állítják, Magyarország felkerült a gasztronómiai világtérképre, Széll Tamás úgy fogalmazott: nem szereti ezt hallani. Az tény, hogy a legjobb úton van efelé, "azonban főleg a hozzánk látogató turisták nyitottak, ők keresik a minőségi magyar gasztronómiát, a magyarok viszont kevésbé, ők még picit óvatosabbak".

A séf szerint évtizedekig is eltarthat, mire a gasztronómiai forradalom leszivárog az otthonok konyháiba vagy a közétkeztetésbe. A folyamat hossza attól is függ, hogy a mostani Bocuse d’Or és a későbbi magyar sikerek nyomán hány gyereket választja a szakácshivatást. Közülük kikerülhet egy-két tehetséges séf, aki később saját éttermet nyit, és ez jelentősen hozzájárulhat a fejlődési folyamathoz – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
-gy- Élet+Stílus

"Ez nagyon nagy siker" - díjat kaptak a magyarok a Bocuse d'Or-on

"Léptünk egyet a ranglétrán a magyar gasztronómiában, még okosabbak leszünk, még jobban fejlődünk" - mondta a magyar csapat egyik tagja, miután a negyedik helyet szerezték meg a lyoni Bocuse d'Or 2017 szakácsversenyen. Az örökös másodiknak tűnő Egyesült Államok nyerte az aranyérmet. Széll Tamásék a legjobb csirkés fogás díját elhozhatták, és a legjobb plakát díja is megint a magyaroké.