szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háborús időkben majdnem beolvasztották, valahogy elveszett a nyelve, némaságra ítéltetett. Most háromnegyed évszázad után újra megszólalhat.

 A 13. századbeli Chorglöckl a bécsi Stephansdom legöregebb és legkisebb harangja.  Konrad von München harangöntő mesternek tulajdonítják a művet, amely az 1276-os bécsi tűzvész utáni években került a bécsi Stephansdom északi tornyába, és szolgált egészen 1942. március 16-ig.  Ekkor azonban be kellett szolgáltatni, hogy a náci hadiipar fegyvert gyárthasson belőle. De ezúttal az öregkor előnnyé vált. Ugyanis a harangokat a koruk szerinti sorrendben használták fel, a középkorból származó Chorglöckl olyan hátra sorolódott, hogy végülis elkerülte a beolvasztást. 1946-ban visszavitték a Stephansdomba. Igaz, csak úgy letették a székesegyház legismertebb harangja, a Pummerin lábához, ahol azóta némán álldogált, mert a harangnyelvnek nyoma veszett.

Legalábbis a legutóbbi időkig nem találták. Nemrégiben azonban az északi torony harangfülkéjének egy falréséből előkerült a csaknem 800 éves Chorglöckl harangnyelv.

Így Markus Landerer, a templom zenekarának és kórusának vezetője végre megvalósíthatta álmát, aki még a 40. születésnapjára is inkább adományokat kért a barátaitól ajándék helyett, hogy újra megszólaltathassa a Stephansdom legkisebb harangját. A 62 centiméter átmérőjű, 212 kilós Chorglöcklnek ugyanis – főleg a korához és a történetéhez képest – különösen tiszta a hangja, és gyönyörű a visszhangja.

©

A harangot a böjti időszak kezdetekor helyezték vissza az eredeti helyére, és   április 16-án, húsvétvasárnap szólal meg újra az ünnepi szentmise alkalmából. Innentől kezdve minden szombaton és vasárnap, 16:50-kor lesz hallható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat

Nagyon ritka genetikai betegséggel küzd a 9 hónapos Bíborka, a szülők sorstársakat keresnek

Nagyon ritka genetikai betegséggel küzd a 9 hónapos Bíborka, a szülők sorstársakat keresnek

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat