szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új adatbázishoz igyekeztek megszerezni az összes fontos adatot a magyar szülészetekről. A kórházi önbevallásokból kiderül, mi a protokoll az adott intézményben, a szülések hány százaléka végződik császármetszéssel, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, mi történik a kisbabával szülés után.

Óriási vállalkozásba fogott a KANGA Egyesület a Zsebinet.hu portálon: az ország összes szülészetét megkérdezték a kórházi szokásokra, szülészeti eljárásokra vonatkozó adatokról. Olyan gyötrő kérdésekre keresték a választ, amelyek sok, első gyereküket váró szülőt foglalkoztatnak.

A Szülészetválasztó adatbázis már el is készült, a tervek szerint évente frissítik majd. Olyan kérdésekre találunk benne választ, mint például lehet-e kádban vajúdni, hány császármetszés után nem engedik az anyát természetesen szülni, hány ágyas szobákban helyezik el az anyákat, a szülések hány százalékánál alkalmaznak gátmetszést, lehet-e orvost, szülésznőt választani, stb. A kereshető adatbázisról a Szabadpécs.hu adott hírt.

Vannak sajnos kórházak, amelyek hézagosan, vagy egyáltalán nem szolgáltattak adatot, ilyen például az Uzsoki-kórház. Hiányzik az adatbázisból a Honvédkórház is, de ígérik, utóbbi hamarosan felkerül. Kiderülnek olyan egészen hajmeresztő tények is, hogy például

a Szent Margit Kórházban minden egyes szülésnél alkalmazzák a Kristeller-fogást, amikor a szülész rákönyököl a kitolási fázisban lévő nő hasára.

A KANGA Egyesületet Maróy Ditta szülésznő és dúla vezeti. Szerinte jó lenne, ha egyre többen tisztába jönnének azzal, hogy az állampolgárok megrendelői helyzetben vannak az egészségügyi intézményekben. A szülés helyéről való tudatos döntés megkönnyíti az anya dolgát, egy igényeinknek megfelelő kórházban sokkal jobb lehet a szülésélmény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen