szerző:
hvg.hu

A kormányzat engedelmes alattvalókat akar nevelni a gyerekekből, és ennek érdekében szembemegy az oktatásban kibontakozó világtrenddel – mondta Vekerdy Tamás pszichológus a Magyar Narancsnak adott interjúban.

A szakember szerint friss közhely, hogy a vállalatok a kreativitást és a kritikai érzéket keresik a munkavállalóikban, ám épp ez a két dolog az, amit a magyar iskola nem bír elviselni, azt a mai oktatási rendszer egyszerűen szemtelenségnek minősíti.

Vekerdy úgy látja, hogy a helyzet korábban is "valami elképesztő" volt, a jelenlegi kormányzat azonban ezt százszorosan megerősítette. "Szórja ki a gyerekeket az oktatásból, és azt hiszi, hogy az osztályzat minősíti a gyereket, holott erről szó sincs. Honnan vesszük azt a baromságot, hogy aki jó osztályzatot ér el egy iskolában, az lesz a sikeres, kreatív, innovatív felnőtt?" – tette fel a kérdést. Aztán megjegyezte: az olyan szakmai kérdésekkel, hogy hogyan érdemes a világot a gyerekekhez közelíteni, megmutatni, hogy az érdekes, vonzó és szerethető, senki sem foglalkozik.

Ma azza foglalkoznak, hogyan zárják le a magyar oktatást bizonyos pontokon, hogy csak a kiválasztottak juthassanak tovább, akik majd hűségesek lesznek hozzájuk, a jelenlegi kormányzathoz."

A pszichológus elmondta: az, ami ma az iskolarendszerben történik, a Rákosi-féle gondolkodásnak felel meg. Elvették az intézményektől, a pedagógusoktól az autonómiát, minden egy kézben összpontosul, az alaptantervet mindenkinek be kell tartania, és szó nem lehet tankönyvválasztásról.

Kritizálta a szakember a kormányt amiatt is, hogy hatalmas pénzeket vont ki az oktatásból. Más országokban, például a finneknél vagy Dél-Koreában a pártoknak sikerült konszenzust kialakítaniuk arról, hogy egymás eredményeit e területen nem rombolják le, hanem felhasználják. Itthon ezzel szemben az a fontos, hogy ki maradhat hatalmon, nyissa meg a pénzcsapokat – magyarázta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pénz önmagában semmire sem elég, ha nem koncepciózusan használják fel. "De kivenni pénzt az oktatásból, az bűn. Ha tetszik, nemzetellenes bűn, ezt a szót mostanság úgyis szeretik."

A pszichológus úgy látja, hogy a kompetitív, a gyerekeknek az iskolába magukkal vitt társadalmi különbségeit csak növelő, az osztályzatokat szigorúan vevő oktatási rendszer megbetegíti a gyerekeket. Sokakból pszichoszomatikus tüneteket vált ki a folytonos versengés és a mai iskolai körülményekhez való alkalmazkodás, amibe idővel a test is belebetegedhet. Éppen ezért azt javasolja a szülőknek, hogy legyenek a gyerekeik cinkosai, segítsenek nekik, ha úgy látják, hogy túlzottan leterheli őket az iskola, vagy jelezzék a pedagógusoknak – akik Vekerdy szerint sokszor maguk is kétségbeejtő helyzetben vannak, mert hülyeségeket várnak el tőlük –, hogy a hétvégre rovására nem csináltatják meg a gyerekükkel a házi feladatot.

A szakember, ha döntési helyzetben volna, első lépésként visszaállítaná az iskolák autonómiáját, és a finn vagy a dán, esetleg a 60-as években szülői és tanári összefogással átformált német modellt alapul véve alakítaná át az oktatást. Szerinte ehhez megvannak a nagyszerű szakemberek, "de hiába vannak ott, ha olyan az egész köz- és felsőoktatás, amilyen. Tudok arról, hogy a minisztériumban nem egy ember rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak a legfelső hadúr parancsára. Ám nem tudnak mit tenni, mert olyan mértékben van kialakítva a központi erőtér, hogy mindenki lebénul" – mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Vekerdy: Mi a túrónak rendezünk vizes világbajnokságot?

Vekerdy Tamás szerint Magyarországon mind a kreatív gondolkodást, mind a kritikai érzéket gyűlöljük. Szerinte az oktatásban nincs koncepció, és bár nem kellene hozzá nagyon sok pénz, van egy minimum, amit el kellene érni, hogy működjön. De mi rengeteg hülyeségre költünk.

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Több mint 15 milliárd forintnyi vagyont foglalt le tavaly a rendőrség

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"

"A mesterséges intelligencia úgy megy át a középosztályon, mint az úthenger"

Rejtegetik Felcsúton, miből volt pénz a fociklub 1,4 milliós átlagbéreire

Rejtegetik Felcsúton, miből volt pénz a fociklub 1,4 milliós átlagbéreire

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul

Számszerűsítették a klímaváltozás gazdasági hatásait: Norvégia jól járt, Nigéria rosszul