szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Manapság meglehetősen tisztességes kínálatból válogathat a sörivó, akinek a kegyeiért immáron a multik mellett kézműves sörfőzdék és sörimportőrök sokasága is versenyez. A verseny egyik eddig mellőzött kulcsfigurája volt a csapos, pedig rajta múlik, mi, hogyan kerül a poharunkba.

 

A csaposok jelentős része semmilyen képzésben nem részesült. Szerencsés esetben maguk is autodidakta sörrajongók, jellemzően viszont  nem sokat értenek a sörhöz és hiába is szeretnénk tőlük a kínálatról felvilágosítást kapni, többnyire csak a világossör-barnasör kategóriát ismerik. A szakértelem hiánya mellett, a „standolás” okán is ronthatják a sör minőségét. Nem eresztik ki a csőben megmelegedett sört, és gyakran összeöntögetik a túlhabzás miatt összegyűlt állott sört a frissen csapolttal. S akkor mindegy is, hogy mi került csapra, hiszen hogy a helytelen csapolás még a legjobb minőségű sört is leronthatja.

©

A Pilsner Urquell frissen kinevezett nagyköveteinek – Polgár Istvánnak és Wendler Kristófnak –  pontosan a csaposok munkájának segítése a célja. Ők ketten azon néhány tucatnyi Plzeňben kiképzett csapolási szakember közé tartoznak, akik Európa-szerte járják a pilsenit csapon tartó vendéglátóhelyeket, hogy a Csehországban szerzett tudásukat minél többeknek  átadják.

– A cél, hogy Magyarországon is minél többen magukévá tegyék a filozófiánkat, miszerint a sörfőző mester megfőzi a sört, a csapos pedig elkészíti – mondta Szabados Gábor márkamenedzser a nagyköveteket bemutató sajtófogadáson. Azaz hiába főz a sörmester ragyogó sört, ha azt nem megfelelően csapolják.

Így például ha a hab felől közelítünk a kérdéshez, akkor kétféle sörivót különböztetünk meg. Az egyik a sört habbal, a másik hab nélkül szereti és hasonlóan változatos a helyzet országonként is. Néhány országban csapolás közben a masszív hab képződése alapvetően fontos, míg van, ahol a habot úgy tekintik, mint ami felesleges. A pilseniek válasza erre a háromféle csapolási mód, azaz mindenki már a rendeléskor eldöntheti, hogy milyen legyen a sör és a hab aránya.

A sajtóesemény egy csapoló versennyel zárult, ahol az újságírók kipróbálhattak egy, a Pilsner által kifejlesztett újfajta csapolási technikát, melyről egy régebbi cikkünkben már beszámoltunk. A jó hangulatú vetélkedő arról mindenesetre meggyőzte a résztvevőket, hogy a tökéletes csapolás elsajátítása azért nem megy egyik pillanatról a másikra.

©

A sörivó pedig reménykedhet abban, hogy a kezdeményezés hosszútávon is működni fog. Mi több, más márkafőzők és forgalmazók is nagyobb figyelmet fordítanak a  csaposok képzésére. Mert nem elég, ha a pult mögött egy csinos nő, vagy egy jókötésű pasi álldogál, a vendég számára a legfontosabb: a megfelelő hőmérsékleten, az előírt nyomáson, a hűtött korsóba szakszerűen kicsapolt sör.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!