szerző:
Tetszett a cikk?

Manapság meglehetősen tisztességes kínálatból válogathat a sörivó, akinek a kegyeiért immáron a multik mellett kézműves sörfőzdék és sörimportőrök sokasága is versenyez. A verseny egyik eddig mellőzött kulcsfigurája volt a csapos, pedig rajta múlik, mi, hogyan kerül a poharunkba.

 

A csaposok jelentős része semmilyen képzésben nem részesült. Szerencsés esetben maguk is autodidakta sörrajongók, jellemzően viszont  nem sokat értenek a sörhöz és hiába is szeretnénk tőlük a kínálatról felvilágosítást kapni, többnyire csak a világossör-barnasör kategóriát ismerik. A szakértelem hiánya mellett, a „standolás” okán is ronthatják a sör minőségét. Nem eresztik ki a csőben megmelegedett sört, és gyakran összeöntögetik a túlhabzás miatt összegyűlt állott sört a frissen csapolttal. S akkor mindegy is, hogy mi került csapra, hiszen hogy a helytelen csapolás még a legjobb minőségű sört is leronthatja.

sxc.hu

A Pilsner Urquell frissen kinevezett nagyköveteinek – Polgár Istvánnak és Wendler Kristófnak –  pontosan a csaposok munkájának segítése a célja. Ők ketten azon néhány tucatnyi Plzeňben kiképzett csapolási szakember közé tartoznak, akik Európa-szerte járják a pilsenit csapon tartó vendéglátóhelyeket, hogy a Csehországban szerzett tudásukat minél többeknek  átadják.

– A cél, hogy Magyarországon is minél többen magukévá tegyék a filozófiánkat, miszerint a sörfőző mester megfőzi a sört, a csapos pedig elkészíti – mondta Szabados Gábor márkamenedzser a nagyköveteket bemutató sajtófogadáson. Azaz hiába főz a sörmester ragyogó sört, ha azt nem megfelelően csapolják.

Így például ha a hab felől közelítünk a kérdéshez, akkor kétféle sörivót különböztetünk meg. Az egyik a sört habbal, a másik hab nélkül szereti és hasonlóan változatos a helyzet országonként is. Néhány országban csapolás közben a masszív hab képződése alapvetően fontos, míg van, ahol a habot úgy tekintik, mint ami felesleges. A pilseniek válasza erre a háromféle csapolási mód, azaz mindenki már a rendeléskor eldöntheti, hogy milyen legyen a sör és a hab aránya.

A sajtóesemény egy csapoló versennyel zárult, ahol az újságírók kipróbálhattak egy, a Pilsner által kifejlesztett újfajta csapolási technikát, melyről egy régebbi cikkünkben már beszámoltunk. A jó hangulatú vetélkedő arról mindenesetre meggyőzte a résztvevőket, hogy a tökéletes csapolás elsajátítása azért nem megy egyik pillanatról a másikra.

Pilsner Urquell

A sörivó pedig reménykedhet abban, hogy a kezdeményezés hosszútávon is működni fog. Mi több, más márkafőzők és forgalmazók is nagyobb figyelmet fordítanak a  csaposok képzésére. Mert nem elég, ha a pult mögött egy csinos nő, vagy egy jókötésű pasi álldogál, a vendég számára a legfontosabb: a megfelelő hőmérsékleten, az előírt nyomáson, a hűtött korsóba szakszerűen kicsapolt sör.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!