szerző:
K. G.
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, a nagy sörgyártók felvették a kesztyűt, és ügyes lépésekkel reagálnak a kisüzemi, kézműves sörök sikerére.

 

Vannak cégek, amelyek kisebb főzdéket vásároltak, és menő márkákat immár maguk gyártanak. Dee olyan is előfordul,hogy adott termék kerül be a nagyok disztribúciós hálózatába. A pilseniek kicsit még innovatívabban gondolkoztak, és létrehozták a tartályos sörcsapolást. Ennek lényege, hogy a sör néhány órával a főzés és lehűtés után speciális tartályokba kerül és a gyárból egyenesen a fogyasztási helyre érkezik. A tankos sör lényege – legalábbis a gyár szerint –, hogy a pasztörizálatlan sör íze friss, tiszta és harmonikusabb, hiszen semmilyen hőkezelést nem kapott és a hűtési-szállítási eljárásnak köszönhetően gyakorlatilag olyan élményben lehet részük a fogyasztóknak, mintha közvetlenül a gyárban kóstolnák az elkészült sört.

©

Azt pontosan tudjuk, hogy az igazi „sörkockák” – bocs, szóval a legelvetemültebb kézművessör-rajongók – még így is sanda szemekkel figyelnek, mert szerintük egy nagyüzemi sör soha nem tudja felvenni a versenyt a kisüzemiekkel. Erre egyébként pont a Pécsi Sörfőzde cáfolt rá a közelmúltban, amikor a Kisüzemi Sörfőzdék nemzetközi versenyén két benevezett sörével is ezüstérmet nyert.

A sörszeretők többsége azonban örömmel fogadta a múlt héten ünnepélyes körülmények között „csapra vert” első budapesti Pilsner Urquell tanksört. (Apropó: a csapra ver kifejezés abból az időből származik, amikor még kalapáccsal ütötték ki a dugót a fahordóból, mielőtt a kicsapolták volna).

 A tartályos Pilsner Urquell kétségtelen remek, friss ital, de igazi különlegességét az a háromféle csapolási technika jelenti, amelyek között kalandozva meggyőződhetünk, hogy a csapolás milyen lényeges szerepet játszik abban, hogy egy sör mennyire ízlik a fogyasztónak.

©

A Na Dvakrát csapolás tulajdonképpen a klasszikus módszer: az aranyló folyadékot csapolják először, és a habbal zárják le a végén. A Hládinka csapolást társasági összejövetelekkor használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez. Ilyenkor előbb a korsó aljára habot csapolják ki először, majd utána a sört. Ha ilyet csapol egy átlagos kocsmáros, akkor itthon hajlamosak lennénk csalónak nevezni, mivel a sör mennyisége ebben az esetben nem igen haladja meg a négy decit. A legérdekesebb azonban a Mliko-nak nevezett módszer – ezzel ugyanis habbal töltik meg a korsót – no, egy füttynyi sör mindenképp lecsapódik a korsó alján – ekkor a hab, melyre a hangsúly kerül, meglepően édes ízzel kényezteti fogyasztóját.

Ezekben a csapolási technikákban, annak ellenére, hogy tényleg érezhető némi különbség, azért joggal érezhetünk némi marketinges huncutságot.

A lényeg azonban mégsem ez, hanem hogy a tankos sör tényleg a legszebb arcát nyújthatja a sörivóknak. Nem véletlen tehát, hogy a Dreher sörgyár már két éve telepített nagy forgalmú helyekre 500 literes tartályokat saját márkáival feltöltve és ennek a kísérletnek a sikerén fellelkesedve, most újabb Dreher sörtankok kerülnek ki első körben két budapesti, majd újabb vendéglátóhelyekre.

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában