szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 98 éves Bálint György ma is ugyanolyan szenvedélyesen beszél a kertről, a fákról, a természetről, mint amikor nap mint nap láthattuk a tévében kertészeti, gazdálkodási tanácsokat osztogatni. Közönsége ezt most is épp úgy igényli, mint akkor, a Facebookon több mint 400 ezren követik.

Csak ámultunk, amikor elmesélte, hogy kertje gyümölcsfáit, szőlőjét még mindig maga metszi. A volt parlamenti képviselőt aggasztják a társadalmi problémák is, bár optimistának tűnik, érezhető rezignáltsággal beszélt arról, hogy békére és demokráciára vágyik.

Bálint György az életpályáján végigtekintő HVG-portréban beszélt családjáról, arról, hogyan élte túl a holokausztot és a Rákosi-rendszert, miért szegődött el politikusnak, mit szól a vidék hanyatlásához és a bezárkózó országhoz, valamint arról, hogy díjaiból kórházi rózsakertet újíttat fel és ösztöndíjat alapít egykori alma materében, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mátraházi Zsuzsa hvg360

„Ne múljék el nap munka nélkül” – vallotta Bálint gazda

A Horthy-rendszerben zsidóként, Rákosiék hatalomra jutása után földbirtokosként szenvedett el üldöztetést. Frissnyugdíjasként 1981-ben lett tévésztár, csaknem félmillió követője van a Facebookon. Bálint György ma, 101 éves korában hunyt el. A HVG 2018 februárjában készített vele portréinterjút, ezt közöljük most újra, változtatás nélkül.

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

Vádat emeltek a 13 ezer forintért hamis igazolást kiállító háziorvos ellen

Vádat emeltek a 13 ezer forintért hamis igazolást kiállító háziorvos ellen

Marabu Féknyúz: Tuti, hogy lesz suli

Marabu Féknyúz: Tuti, hogy lesz suli