szerző:
hvg.hu

Az édesanya azt állította: nem engedték neki, hogy este a gyerekével maradjon a kórházban. A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint az intézményben valószínűleg súlyosan megsértették a beteg fiú jogait. A kórház nem válaszolt az RTL Híradó kérdéseire.

Napokra kikötöztek, ágynemű nélküli matracon, meztelenül fektettek egy beszédképtelen autista fiút a kaposvári kórházban – állítja a gyerek édesanyja. A nő azt mondja: a fia tele lett sebekkel, a hátán felfekvés alakult ki – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

A tudósításban az arc kitakarásával mutattak fotót arról, hogy a fiú kikötözve, meztelenül feküdt a kórházi ágyon. Csak a matrac volt alatta, lepedő, takaró párna nélkül.

A képeket édesanyja készítette. A fiú súlyosan értelmi fogyatékos, autista, emiatt nem tud beszélni. Két hete került be a kaposvári kórház pszichiátriájára, ahol édesanyja szerint azonnal lekötözték, minden nap rosszabb körülmények között találta, amikor bement hozzá.

Sipos Irén azt mondta: előfordult, hogy a fia meztelenül, lekötözve feküdt az ágyon, miközben „bukóra” ki volt nyitva az ablak. Állította: hiába tett panaszt, nem foglalkoztak vele. A fiú néhány nap múlva tele lett sebekkel, egyebek mellett a kötözés helyén is.

Erre azt a választ kapta, hogy a vizelet csípte ki a bőrét.

A fiú édesanyja szerint nem engedték neki, hogy este a gyerekével maradjon a kórházban.

A Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője szerint az intézményben valószínűleg súlyosan megsértették a beteg fiú jogait. Az a tapasztalatuk, hogy a magyar kórházakban gyakran kötözik ki a fogyatékkal élő és pszichés problémákkal küzdő betegeket, pedig ez csak néhány esetben lenne indokolt – tette hozzá.

Kereste az RTL Híradó az ügyben a kórházat, de nem válaszoltak a kérdéseikre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!