szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

Csütörtökön egy olyan videót tett közzé az Origo, amelyen Bródy János érvel a Jobbikra szavazás ellen. Az már nincs benne, hogy a felvétel 4 éves, és a portál nem kért engedélyt a másodközlésre.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A videó csütörtökön került ki az Origóra. Újságírói teljesítmény nincs benne. Egy négy évvel ezelőtti felvétel jelöletlen részét tartalmazza, amelyen Bródy János, Pokorny Lia és Dés László érvelnek a Jobbikra való szavazás ellen. A videót azonban rögtön hirdetésként kezdte terjeszteni a sajtóterméknek álcázott platform. A cél ezzel egyértelmű: megakadályozni, hogy baloldaliak átszavazzanak a Jobbikra. Ezért közölnek olyan felvételt, amelyen a baloldal számára fontos művészek is ezt az álláspontot képviselik.

A hirdetés, amely megtévesztő, és csak a Fidesz kampányérdekeit szolgálja
©

A művészek azonban a 2014-es Jobbikról beszélnek. Lehet, hogy a 2018-ast is mélyen elítélik, de erről az Origo nem kérdezte meg Bródy Jánost. Az engedélyét sem kérték a videó részletének felmelegítéséhez, vagy megtévesztő bemutatásához. A hvg.hu menedzserén keresztül elérte a zenészt, aki tőlünk értesült a hirdetésről. Távolléte miatt hosszabb állásfoglalásra nem volt ideje, de annyit üzent:

a leghatározottabban tiltakozom a 4 évvel ezelőtti videófelvétel kampánycélokra való felhasználása ellen.

Ha a kormány kommunikációs felületeit érdekli, hogy mi most a véleménye a Jobbikról, akkor fel is hívhatták volna. Információink szerint Bródy 2017 novemberében az Echo TV-nek nyilatkozott is arról, mennyiben látja másként a Jobbikot.

Pokorny egyébként a felvételen azzal érvel a Jobbik ellen, hogy megállapítja

milyen klassz, hogy különböző népek és kultúrák vére tud bennünk harmóniában keveredni.

Könnyű belátni, hogy 2018-ban ez a Fidesz elleni voksolásra sokkal alkalmasabban buzdítana.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!