szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy voks, Az Okosak földje, Mészáros Lőrinc - hangolódjunk popzenével a választásokra!

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Azt jól tudjuk Menyhárt Jenőtől, hogy neki minden egyformán popzene, most viszont minden a kampányról szól. Magyarországon – néhány kivételtől eltekintve - kevéssé jellemző, hogy popzenészek állnak be a különböző pártok, politikai ideológiák mögé, és mintha még a mindenütt a világon alapvetően politikus-stílusokra (rap, punk) sem lennének jellemzőek nálunk az aktuálpolitikai kiszólások. Magyarországon a legtöbben a szerelemről, könnyű életről rapelnek, és nem az elnyomásról, kirekesztésről, a „miért szar a világról”. A „kemény” zenék is inkább a berúgásról, buliról szólnak, mintsem mondjuk a fennálló rendszer dühös kritikájáról.

Világtendencia persze, hogy egyre kevésbé közvetítenek mély gondolatokat a könnyűzenei produkciók, de Magyarországon elég nehezen találunk a mainstream popzenében tökös kiállást valami mellett vagy lázadást valami ellen.

A kevésbé mainstream-vonalon viszont akad néhány előadó, aki a könnyűzene eszközével mondja el, mi baja van a világgal.

Hangolódjunk április 8-ára egy kis válogatással, mégiscsak jobb ezeket dúdolva-fütyürészve behúzni a megfelelő x-eket. Kifejezetten érdekes most a Youtube-ra kattintani ezekért a számokért, mert a kéretlen politikai reklámok jól megágyaznak a daloknak.


URH: Szavaz rám!

Választani kell. Ezt már az URH közel negyven éve - amikor választásokról, ugye szó sem volt - megénekelte. „Szavazz rám! És beváltom minden reményed” – énekelte Müller Péter Sziámi. A dalt később az egyik URH-utód zenekar, az Európa Kiadó feljátszotta a második (Szavazz rám! című) albumára.


B
ëlga: A Nagy Voks

A voksolásról sokkal később, 2010-ben az – amúgy is számos politikus dallal (többek köztl a Politikus 1, Politikus 2) jelentkező - Bëlga zenekar is írt egy dalt, amelyben Dr. Musical Péter, Kormány Gyula, és Kis Egér János kampánybeszédét hallhatjuk, Till Atilla műsorvezetésében. Az össze-vissza hablatyoló politikusok mind azt kérik, amit annak idején Müller Péter: Szavazz rám!


Kiscsillag: Nincs igazság

Lovasiék Semmi konferencia című tavalyi albumán szerepel egy kampányszöveg-szerű dal. Ebben egy jobb és szebb világ eljövetelről szónokol a főhős, ahol „bágyadt ágyúgolyókon szőke nők röpülnek a tömeg felett, a tömeg éljenez”. A baj csak az, hogy nincs igazság, csak béke, de azért is sokat harcoltak, és „mindenki azt szeretné, hogy maradjon minden így”. És ahol a gyengék már el vannak temetve, de a gazdagoknak legalább buli lesz.

 

Ricsárdgír: Mindenki boldog

A Ricsárdgír szintén azt mondja, minden jó, ahogy van. Tavaly jött ki a Mindenki boldog című szerzeményével, amiben azt üvölti, - klipjében aláírásgyűjtő pultok mögül - hogy „Én elhiszek bármit, amit mondtok, Magyarországon mindenki boldog”.  Amúgy is, „minden jó és szép, semmit már nem kell, hogy higgy, meg van hozzá mindenünk, csak maradjunk is így”. A dalban feltűnik egy fiatal Orbán Viktornak látszó politikus is, aki az idősebb Orbán Viktornak látszó politikust a végén pofon is csapja.

Egyetlen: Tedd le a kezedet

Az Egyetlen dala (és nem ez az egyetlen ilyen direktben politizáló dala) már dühösebben megy neki a mindenre legyintő állampolgároknak, akik szerint csak csendben tűrni kell, akkor békén hagyják, nem zargatják, aki otthon mondhatja a sok önfelmentő mondatot. De a refrénben figyelmeztetnek: „de a hatalom hátulról teneked megy, nézd, mit tanítanak a gyerekednek, / csak bámulsz: ugye van gát?, / tedd le a kezedet, a fejedet akarják”.

Kozmosz: Az Okosak Földje

2013-ban a Kozmosz egy történelmi levezetéssel mutatja be, hogy bár mindig másra mutogatunk, mi magunk, magyarok csesztük el a dolgokat. „Mi vagyunk Orbán és mi vagyunk Gyurcsány / Mi vagyunk a rendőr, az orvos, a furcsán / bekötött nemzet, ez a szédült nép / mi vagyunk a tábor és az ellenség.” Illetve kijelentik, hogy mi „basszuk el, de pusztuljon az idegen / léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem / több párt kell, hanem több külön ország / Az Okosak Földje, Magyarország”.


WNTS - Mészáros Lőrinc

Ennél még konkrétabban szól a mai magyar politikáról a WNTS dala a nemzet gázszerelőjéről, az emberről, aki okosabbnak mondja magát Zuckerbergnél, akinek minden nap zsíros állami megbízások, hotelek, erőművek esnek az ölébe:  „Nekem már semmi se gázos / miénk a város /ha ugatsz a csapatom rádfos / lassan jobb leszek mint Ákos / (...) pezsgőt bontok, közbe' szerzés, országos szintű a pálya /sohase fáj az embernek, ha van pár jóbarátja.”

Apa Zenél: Baszódjál meg KDNP

Ennél már csak az Apa Zenél dalai konkrétabbak. A vasárnapi boltbezárást kiharcolásáról (igaz, később elbukó) elhíresült pártot (na, jó van még néhány emlékezetes pillanat, többek közt az oktatás szétverése Hoffmann Rózsától, vagy a svéd házi rénszarvasok levadászása Semjéntől) vidáman-füttyögősen a viharba elküldő zenekar e 2015-ös dala mára klasszikussá vált.

Orbán népe LP

Négy punkzenekar (név szerint a Norms, a Rákosi, a Diskobra, és a Youth Violence) egy egész albumot szentelt Orbán népének. Erről nehéz kiemelni egy dalt, hallgassuk meg az egészet. Nem mondjuk, hogy ettől vidámabban fogunk ikszelni, de dühösebben, az biztos.

Quimby: Forradalom

Kiss Tibiék nem feltétlenül aktuálpolitizálnak, de elég dühösek ebben a számban. Nem szavazásról, hanem utcai harcokról, forradalomról mesélnek. „Hát üvöltsön akinek tetszik a zaj! / Aki a bársonyszékbe új majmot akar / Hát fel a kezekkel, aki nem akar félni! /Segget nyalni, kussban remélni.”

Európa Kiadó: Mindenki egyenlő

És végül kanyarodjunk vissza Menyhárt Jenőékhez. Legújabb EP-jükön szerepel ez az elég mozgalmi, kicsit didaktikus dal, amiről nem lehet nem gondolni a jelen közállapotaira. ”Mindenki szabad, mindenki egyenlő, legyen az illető koldus vagy államfő. Világ csak egy van, nincs kettő. Számít a szavad, húzd ki magad! Mindenki szabad és egyenlő!”
Akár lehetne a Szavazz rám! 2017-es változata is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!