szerző:
Csatlós Hanna

Fantasztikus hírünk van a zenekedvelő grafomán olvasóinknak! Mostantól híres dalszerzők, például John Lennon vagy Leonard Cohen gyöngybetűit használhatjuk a szövegszerkesztőnkben, ha letöltjük a zenészeknek tulajdonított betűtípusokat. Mielőtt azonban hozzá látna cohenizáló kisregényéhez, töltse ki az alábbi, rövid kvízünket!

A Songwriters Fonts nevű projekt keretében néhány híres zenész kézírása alapján új betűtípusok születtek. Kézzel írt dalszövegeket, leveleket vettek alapul a készítők, így születhetett meg többek között Leonard Cohen után szabadon a Leonard-betűtípus. Kvízünkből kiderül, hogy miként formálták a rock és a popzene legendás dalszerzői a soraikat. Hogy azonban ne legyen könnyű dolga a kvíz kitöltőjének, létező slágerek sorait kevertük össze, bár a megkutyult versszakokban minden esetben ott rejlik maga a válasz is. A kvíz alatt pedig azt is megtalálja, hogy honnan töltheti le a popkulturális jelentőségű betűket.

Az ötletgazdák, Julien Sens és Nicolas Damiens öt híres zenész kézírását tanulmányozva készítették el az egyedi betűtípusukat. Munkájuk óriási tisztelgés a felejthetetlen dalok szerzőinek munkássága előtt. A fenti betűtípusokat innen töltheti le.

Az általunk megkevert dalrészleteket Serge Gainsbourg L’Anamour című számának angolra fordított változatából, a Je t'aime...moi non plus című szerzeményéből, Leonard Cohen You Want It Darker és a Take This Waltz című dalaiból, a Nirvana Mr. Moustache című számából, David Bowie Heroes és Let's Dance számaiból, valamint John Lennon God és a Stand By Me című szerzeményeiből vettük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!