szerző:
hvg.hu

Nem biztos, hogy tengernyi méregdrága virágra van szüksége a ballagó diákoknak, az viszont biztos, hogy idén is költhetjük igazán értelmes célra is a pénzünket.

Tavaly majdnem 3,5 millió forint gyűlt össze a Kézenfogva ballagunk nevű kezdeményezésre, amelynek a lényege, hogy a ballagási virágokra szánt pénzt (vagy annak egy részét) a szülők, hozzátartozók jótékony célra ajánlhatják fel. Az így meg nem vásárolt 1-2 szál virág árával – a KézenFogva Alapítványon keresztül – olyan fogyatékos fiatalokat támogathatnak, akiknek a munkába állásához speciális képzésre van szükségük. A tavaly összegyűjtött adományokból egy osztálynyi, 21 fogyatékos fiatal munkaerő-piaci helyzetén sikerült javítani.

Az adomány valóban komoly segítség, ugyanis ma Magyarországon a megváltozott munkaképességűek mindössze 18 százaléka talál magának munkát, noha az országban több tízezer betöltetlen munkahely vár a megfelelő jelentkezőkre. Csak meg kell találni az alkalmas jelentkezőket és felkészíteni őket a sikeres munkavégzésre.

A kezdeményezéshez tehát iskolák, osztályok kapcsolódhatnak, amelyek végzős diákjai ezzel kifejezetten arra biztatják a hozzátartozóikat, hogy éljenek e lehetőséggel.

Idén – az Álmos Vezér Gimnáziumtól a Városmajori Gimnáziumig – már most 32 középiskola neve olvasható a Kézenfogva Ballagunk honlapján (a lista folyamatosan bővül – itt lehet jelentkezni), tavaly összesen 44, a kezdő évben öt iskola kapcsolódott a kezdeményezéshez. (Ez nem azt jelenti, hogy ezen iskolák minden diákja kéri a rendhagyó ajándékot – van, hogy csak egy osztály, van, hogy néhány diák.)

Idén a legtöbb gimnáziumban május 4-én lesz a ballagási ünnepség, de vannak olyan középiskolák, amelyekben május 5-én, szombaton. Csaknem 70 ezer diák búcsúzik így, két-három nappal az írásbeli érettségik előtt a középiskolájuktól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!