szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem biztos, hogy tengernyi méregdrága virágra van szüksége a ballagó diákoknak, az viszont biztos, hogy idén is költhetjük igazán értelmes célra is a pénzünket.

Tavaly majdnem 3,5 millió forint gyűlt össze a Kézenfogva ballagunk nevű kezdeményezésre, amelynek a lényege, hogy a ballagási virágokra szánt pénzt (vagy annak egy részét) a szülők, hozzátartozók jótékony célra ajánlhatják fel. Az így meg nem vásárolt 1-2 szál virág árával – a KézenFogva Alapítványon keresztül – olyan fogyatékos fiatalokat támogathatnak, akiknek a munkába állásához speciális képzésre van szükségük. A tavaly összegyűjtött adományokból egy osztálynyi, 21 fogyatékos fiatal munkaerő-piaci helyzetén sikerült javítani.

Az adomány valóban komoly segítség, ugyanis ma Magyarországon a megváltozott munkaképességűek mindössze 18 százaléka talál magának munkát, noha az országban több tízezer betöltetlen munkahely vár a megfelelő jelentkezőkre. Csak meg kell találni az alkalmas jelentkezőket és felkészíteni őket a sikeres munkavégzésre.

A kezdeményezéshez tehát iskolák, osztályok kapcsolódhatnak, amelyek végzős diákjai ezzel kifejezetten arra biztatják a hozzátartozóikat, hogy éljenek e lehetőséggel.

Idén – az Álmos Vezér Gimnáziumtól a Városmajori Gimnáziumig – már most 32 középiskola neve olvasható a Kézenfogva Ballagunk honlapján (a lista folyamatosan bővül – itt lehet jelentkezni), tavaly összesen 44, a kezdő évben öt iskola kapcsolódott a kezdeményezéshez. (Ez nem azt jelenti, hogy ezen iskolák minden diákja kéri a rendhagyó ajándékot – van, hogy csak egy osztály, van, hogy néhány diák.)

Idén a legtöbb gimnáziumban május 4-én lesz a ballagási ünnepség, de vannak olyan középiskolák, amelyekben május 5-én, szombaton. Csaknem 70 ezer diák búcsúzik így, két-három nappal az írásbeli érettségik előtt a középiskolájuktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!