szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korallzátonyok és a tengeri élővilág védelme érdekében 2021-től a naptejek többségét nem szabad használni a Hawaii-szigeteken.

Hawaii kormányzója, David Ige már alá is írta azt a rendeletet, amely 2021 január elsejétől megtiltja bizonyos naptejek használatát és terjesztését az Egyesült Államok 50. tagállamában. A szigorítás oka a környezetvédelem, a naptejek nagyon nagy többségében ugyanis két olyan összetevő is van, amelyek szennyezik a tengeri élővilágot, tönkre teszik a korallzátonyokat.

A BBC szerint 3500 olyan népszerű naptejről tudni, amelyek oxibenzont és oktinoxátot tartalmaznak. Ezek olyan, kozmetikumokban használt kémiai alkotóelemek, amelyek a korallzátonyokra nézve veszélyesek, genetikai károsodást okozhatnak az élőlényekben, csökkenthetik a korallok ellenállóképességét és ezzel a korallzátonyok élővilágában növelhetik a halálozás arányát.

Az oktinoxát a napfényszűrű kozmetikumok egyik alapanyaga, véd az UV-sugárzástól. Az oxibenzon ugyancsak fényvédő hatóanyagként ismert, erről már korábban jelentek meg hírek, miszerint az kockázatos lehet az emberi szervezetre nézve is, mert felhalmozódik a testben, és ösztrogénként viselkedik.

Hawaiin a helyi törvényhozás szerint a naptejek miatt kifejezetten veszélyeztetettek azok a részek, amelyek népszerűek a fürdőzők között, így a Waimea-öböl, a Hanuama-öböl, a Waikiki strand vagy a Honolua-öböl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!