szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha van 15-20 percünk napközben arra, hogy feltöltődjünk, akkor a kutatók azt javasolják: előbb igyunk meg egy kávét, majd dőljünk le egy rövid szunyára. Hülyeségnek hangzik? Pedig ez a módszer hatékonyabb, mint a kávészünet és a szundítás külön-külön.

Hogy ezt megértsük, nagy vonalakban érdemes átlátnunk a koffein, vagyis az 1,3,7-trimetil-xantin nevű alkaloid működését. Mikor a koffein bekerül a véráramunkba, hamar eljut az agyunkba, ahol megkezdi az úgynevezett adenozin neurotranszmitterek gátlását. A koffeinmolekulák elfoglalják az adenozin molekulák helyét, és tulajdonképpen ezzel fejti ki a koffein a hatását, hiszen az adenozin fontos szerepet játszik az alvás folyamatában, álmosító hatása van. Az adenozin ébrenléti állapotunkban fokozatosan termelődik, és estére olyan magas szintet ér el a szervezetünkben, hogy kiváltja az álmosság érzetét.

Csakhogy a koffein nem tudja az összes adenozin helyét elfoglalni, és itt jön képbe a néhány perces szunyóka – írja a Vox. Az alvás időszaka alatt ugyanis csökken az addig felgyülemlett adenozin termelődése az agyunkban, tehát az alvás természetes módon kitakarítja az adenozint. Azaz, ha megiszunk egy tényleg rövid, 15-20 perces szundítás előtt egy csésze kávét, akkor nemcsak a koffein, de a szervezetünk természetes módon is szembeszáll az álmosító neurotranszmitterekkel. Így lesz ez egy dupla támadás a fáradtság ellen. Fontos észben tartani azonban azt is, hogy 20 percnél többet nem szabad aludni, mert mélyalvásba kerülhetünk, amiből aztán nehezebben ébreszthető fel a szervezetünk.

Bizonyíthatóan működik a kávészünetes szendergés

Hogy a kávészünetes szunyóka pontosan hogy hat az agyra, azt kutatók még nem vizsgálták meg, de mind a koffein, mind az alvás és az adenozin hatását már külön-külön vizsgálták. Azt is több kutatás során megnézték már, hogy a kávészünettel egybekötött szunyóka javította a tesztalanyok teljesítőképességét.

Egy brit kutatás szerint egy 15 perces alvással egybekötött kávészünet után a szimulátoros vezetési teszten jobban teljesítettek az emberek, mint azok az alanyok, akik vagy csak kávét ittak vagy csak aludtak egy keveset a feladat előtt. Japán kutatók is hasonló megállapításokra jutottak, amikor a memóriatesztek résztvevői közül azok produkálták a legjobb eredményeket, akik a "szieszta" idején kávét is ittak és szundítottak is egyet.

Egy harmadik kutatás során pedig 24 fiatal férfit vetettek alá egy kognitív tesztnek, miután a férfiak 24 órán át nem aludhattak mélyen, csak rövid időkre lehetett elszenderedniük. Azok a résztvevők, akik kávét is ittak a rövid alvások előtt, több pontot értek el, mint azok, akiknek a szervezetébe az alvások előtt nem jutott koffein.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

Már az Android-főnök is Surface Duót használ?

2035-re teljesen elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

2035-re teljesen elolvadhat az északi-sarki jégtakaró

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában

Három kiló drogot találtak egy érdi férfi házában