szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Huszonnégy különböző angliai kórházban dolgozott, és végig félrevezette a munkaadóit.

Több száz beteg vérét kellett megvizsgálni Nagy-Britanniában, miután az őket kezelő magyar orvos eltitkolta, hogy HIV-fertőzött. A 45 éves férfinak egy nottinghami bíróság elé kellett állnia az ügy miatt. A tárgyalás során kiderült, hogy 2010 és 2016 között 24 különböző város kórházában dolgozott szerte Nagy-Britanniában.

Az nem világos, hogy az orvos mikor fertőződött meg, de amikor 2013-ban jelentkezett a Nottinghami Egyetem kórházába, 2012-ről 2010-re írta át a negatív egészségügyi igazolásán a dátumot.

2015-ben elvégzett magán egy tesztet, amelynek pozitív lett az eredménye. Ezek után a saját vérét egy másik beteg neve alatt küldte be tesztelésre, így próbálva megerősíttetni az eredményt. A minta gyanús lett a laborban dolgozó orvosoknak, ezek után indult nyomozás.

Az orvos azonban tovább állt egy másik kórházba, ahol szintén félrevezette a munkaadóit a HIV-státuszáról. Végül a hatóságok utolérték, és felfüggesztették, amiért hamisan nyilatkozott az egészségi állapotáról annak érdekében, hogy munkát kapjon. A HIV-pozitív státusz egyébként nem feltétlenül lett volna akadálya annak, hogy dolgozzon.

Az orvos elismerte a csalást és az okmányhamisítást. Az ügyvédje azzal indokolta védence „irracionális viselkedését”, hogy férfi tartott attól, mit gondolnak az emberek a homoszexualitásáról és a HIV-fertőzöttségéről.

A bíróság végül 12 hónapra ítélte két évre felfüggesztve. A bíró igazat adott az ügyvédnek, hogy az orvos azért titkolta el a státuszát és a homoszexualitását, mert egyrészt szégyellte, másrészt egy „drákói társadalomból” érkezett Angliába. A büntetését pedig azzal indokolta, hogy éveken át megvezette a munkaadóit, még az után is, hogy biztos lett a fertőzöttségében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

7,6 billió forintért megveszi a Slacket a Salesforce

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén