szerző:
Csatlós Hanna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki volt már a Szigeten, annak bizonyára ismerős jelenség a hajnalra elnehezülő, sajgó, feldagadt, portól fekete láb. Az egésznapos kolbászolás a koncerthelyszínek között, a reggelig tartó tánc elefántlábakat csinál a végtagjainkból, ezért úgy éreztük: itt az ideje megnézni, mennyi is az annyi. Lemértük, hány kilométert mászkáltunk, és azok kedvéért, akik még netán ilyenkor is figyelnének az alakjukra, azt is rögzítettük, mennyi kalóriát égettünk el a nyolc órányi talpalással.

Sziget 2018
Rekordot dönt-e az idei Sziget? Mennyi a sör? Milyen a buli a VIP-ben? Britek vannak többen vagy hollandok? A Sziget egymilliárd forinttal többet költött idén a fellépőkre, mi pedig idén is ott vagyunk, és megmutatjuk, mit lehet kihozni egy hét együttlétből.
Friss cikkek a témában

A Sziget a legnagyobb európai fesztiválok közé tartozik. Nemcsak időtartamát és a látogatók számát tekintve (tavaly hét nap alatt 450 ezer fesztiválozó fordult meg a Hajógyárin), hanem a méreteit nézve is. A jelenlegi 76 programhelyszín, a kiszolgáló egységek és a kempingek összesen 76 hektáron (0,76 négyzetkilométeren) terülnek el, ami azt jelenti, hogy a fesztivál alapterülete 1,2-szer nagyobb, mint a Pentagon épületének alapterülete, és - bármilyen hihetetlenül hangzik is - 1,7-szer nagyobb, mint a Vatikán. A fesztivál két legtávolabbi pontja pedig körülbelül két kilométerre fekszik egymástól.

Így nem meglepő, hogy a rendezvényre kitévedt átlagos szigetelő úgy érzi, csonkig lejárja a lábát, mire eljut A-ból B-be. A színpadok között csatangolni, a fő útvonalakon megrekedt tömegen átvergődni igényel némi állóképességet, a Sziget teljes bejárása pedig akár kisebb sportteljesítménynek is betudható.

©

Ezért fogtuk magunkat, és a fesztivál első napján, szerdán lenyomtunk egy teljesítménytúrát a Szigeten, azaz megnéztük, hogy nyolc óra alatt összesen mennyit tudunk kutyagolni. Egy okoskarkötővel felszerelve vágtunk neki az estének, hogy számszerűsítsük fesztiválos aktivitásunkat, bár hozzátennénk, hogy az alább közölt eredményeink csupán tájékoztató jellegűek, hiszen az igazi szigetelő több időt húz le "odakint" a napi nyolc óránál. Mi este hatkor érkeztünk, és mivel szerintünk már a hosszú sorbanállás a kapuknál is hozzátartozik a Sziget-élményhez, ezért a Filatorigátnál, a HÉV-ről leszállva azonnal meg is kezdtük a mérést.

©

A Sziget tekintélyes méretei három esetben bosszantóak igazán. Egyszer akkor, amikor látjuk, hogy nem érünk oda időben a Nagyszínpadhoz koncertkezdésre. Másodszor akkor, amikor a teljesen lerongyolódott cipőnkben, a fájó talpunkon valahogy vissza kell jutnunk hajnalban a HÉV-hez vagy a sátrunkhoz. Harmadszor pedig már az egésznek a legelején, amikor a napon perzselődve ki kell várnunk a sorunkat a karszalagért, majd a jobb esetben fél órás álldogálás után türelmesen kerülgetnünk kell a szelfiző első fesztiválozókat a K-hídon. Nekünk ez a procedúra szerdán összesen körülbelül háromnegyed órába került, és túl voltunk már az első megtett kilométerünkön, mire oda jutottunk, hogy egyáltalán átnézzék a táskánkat.

Okoskarkötő beüzemelve.
©

Valljuk be, a fesztiválos akklimatizációt - úgy 25 éves kor felett - nem segíti a sokkoló méretű, izzadt tömeg a bejáratnál, nekünk is gyorsan kellett egy fröccs (és plusz még egy óra), mielőtt készen álltunk arra, hogy a legsűrűjébe belevessük magunkat, és letüdőzzük a Nagyszínpad előtt felvert porfelhőt. A közepesen izgalmas Lykke Li-koncertre viszont már összeszedtük magunkat, a Nagyszínpad bal oldalához álltunk, ami utóbb megfelelő helyezkedésnek bizonyult, mert a vártnál laposabbra sikerült koncert félidejénél szépen ki tudtunk innen oldalazni, és a bazársoron lődörögtünk tovább.

Ezt követően belehallgatunk az Irie Maffiába a Petőfi Színpadnál, ittunk még egy fröccsöt, beiktattunk egy kis tinglitanglit a Magic Mirror könyékén, majd némi kígyózás után visszakanyarodtunk a Nagyszínpadhoz. Itt egy félórás üresjáratot - azaz a fullasztó tömegben való álldogálást - követően (ennyit volt képes késni a világsztár) végigugráltuk Kendrick Lamart, aztán benéztünk a presshez a "VIP- sátorba", ettünk egy hotdogot, ittunk még egy fröccsöt és egy limonádét, majd egy egészen fergetegesre sikerült olasz buliba csöppentünk - egy Willie Peyote nevű rappernek hála - az Európa Színpadnál. A lábunkba a kilométereket további teljesen fölösleges lófrálással gyűjtöttük, hiszen az ember a Szigeten egyszerre tart mindig éppen valahova, és kóricál kvázi céltalanul. Hajnali fél egy felé aztán megtaláltuk a Sláger FM Színpadot, ahol valószínűleg az összes szigetes buli közül a legnagyobbat csapatták főként magyar közönségnek, tombolt a diszkóláz a Kerozin Kismalac című örökzöldjére. Eggyel odébb még éppen elértük a RedRed fináléját (ez az Irie Maffia producereként is ismert Élő Márton és a ghánai hiphop-producer, Mensa közös formációja) az afro-latin-reggae színpadnál. Mojitóval adtunk még egy kört az estének, amelyet a Colosseumnál fejeztünk be, Tiga kanadai DJ táncoltatott meg minket.

Nézzük a számokat!

Ez a nagy kör összesen 19557 lépésünkbe került, a számlálót akkor állítottuk le, amikor visszaszálltunk hajnali kettő után a Batthyány térre induló HÉV-re. A nyolc órányi fesztiválozás alatt alig ültünk le, és fontos megjegyezni, hogy a számláló nemcsak a pihenésekkor, de akkor sem pörgött, amikor a koncerteken lötyögtünk, így valóban csak a szigorú értelemben vett lépéseket rögzítette. A majdnem húszezer lépéssel összesen 12,72 kilométert tettünk meg.

©

Hogy ez sok vagy kevés ahhoz képest, amennyit a fesztiválozó a nap végén valójában érez a lábában, azt mindenki döntse el maga. (Körölbelül ennyit futott egy focista a vb egy-egy meccsén, persze nem 8 óra, hanem 90 perc alatt). Számunkra a legkiábrándítóbb az volt, hogy ezzel a csaknem 13 kilométeres, fárasztó sétával csupán 460 kalóriát égettünk el. Hogy mennyi 460 kalória? Az okoskarkötő szerint ennyi kalória van két banánban és egy csirkecombban összesen, és 440-460 kcal körül mozog egy sima sajtburger is. Máshonnan megközelítve: egy kilencvenkilós, átlagos tempóval haladó sífutó is nagyjából ugyanennyi kalóriát éget el mindössze harminc perc alatt.

A klasszikus szigetes hotdog.
©

Nem annyira jó hír, hogy a sétálással ledolgozott 460 kalóriát hamar visszaszereztük az elfogyasztott italokkal és a vacsorával. Számításaink nem teljesen pontosak, de az egy darab, sült hagymás, ketchupos, mustáros, jalapeñós hotdoggal, az egy mojitóval, a két hosszúlépéssel, az egy nagyfröccsel és az egy limonádéval megközelítőleg 780-800 kalória pluszt szedtünk össze.

A teljesség kedvéért viszont nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az ember szervezetének akkor is szüksége van energiára, amikor látszólag nem csinál semmit - tehát mondjuk, ül -, és már az állással is óránként körülbelül 114 kalóriát égethetünk el. Szeretnénk hinni, hogy a koncerteken lötyögéssel épp ezt a plusz 800 kalóriát dolgoztuk le...

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Elképesztő őrület! Hajdú Péter is tanácsot ad Orbán Viktornak!

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim