szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az újra szabadlábon lévő ragadozó korábban több állatot is széttépett, és jelentős károkat okozott a meződazdaságban is.

Újra szökésben van Olaszországban az a barnamedve, amelyet csak áprilisban sikerült befogni, miután kilenc hónapig randalírozott az észak-olaszországi Trento megyében.

Az olasz hatóságok azt közölték, hogy az M49 kódnéven is ismert ragadozó egy elektromos kerítésen és falon keresztüljutva szökött meg a Casteller nevű állatgondozó központból. Amíg az állaton rajta van a nyomkövetője, addig a vadőrök figyelni tudják a mozgását.

A bravúros szökései miatt már Pillangóként is emlegetett állat először 2019 júliusában szökött meg a központból, a hatóságoknak csak április végén sikerült befogniuk. A medve jelentős károkat okozott a földműveseknek és az állattenyésztőknek is. A téli álom leteltével pedig ismét több állatot széttépett.

Múlt nyáron az olasz kormány is foglalkozott a problémával: az állatvédők ellenkezése ellenére ugyan elrendelték a medve kilövését, ám a környezetvédelmi miniszter végül megtiltotta az állat megölését.

A medvék a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. A ragadozókat egy Európai Unió által finanszírozott program keretében újra betelepítették a megye központjához, Trentóhoz közeli erdőkbe, aminek következtében azonban gyakoribbá váltak az ember és állat közti konfliktusok.

A trentói vadőrök egy nőstény medvét is keresnek, amely a múlt hónapban megtámadott két kirándulót. Az apa és fia megsérült, de túlélte a támadást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG HVG Hetilap

Medvevilág Szicíliában

Mágikus realizmus és társadalomkritika keveredik Dino Buzzati Medvevilág Szicíliában című, 1945-ben kiadott meséjében. A XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve, amely a vadon világából az emberi civilizációba menekülő medvék felemelkedéséről és bukásáról szól, megragadta az olasz képregényrajzoló művész, könyvillusztrátor Lorenzo Mattotti képzeletét, aki a Kecskeméti Animációs Stúdióval nagyszabású, lenyűgöző képi világú animációs filmet készített. A tavalyi cannes-i filmfesztivál Un certain regard válogatásában debütált produkció felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt fogyasztható tanmese szögletes formájú mackókkal, színpompás, mesekönyv-illusztrációkra emlékeztető képekkel. A kerettörténetben két vándorszínész a téli vihar elől egy barlangba menekül, és csak azért nem eszi meg őket az öreg mackó, mert lekenyerezik a bundások inváziójának ámulatba ejtő meséjével. A képzeletbeli Szicíliában hófedte csúcsok között békésen éldegélő medveklán vezérének, Leandernek az egyetlen bocsát, Tónit a sima bőrűek, vagyis az emberek közé sodorta a hegyi patak. Az elveszett mackó felkutatására induló medvecsapatot Szicília zsarnok nagyhercege hódítóknak tartja, ezért a katonáit és a cselszövő udvari varázslóját küldi a megfékezésükre. Próbatételek, szörnyek, kísértetek övezik az emberek világával szembekerülő medvék útját, mígnem az emberek örömére elkergetik az uralkodót. A medvék idővel a kétlábúak bőrébe bújnak, cifra ruhákba öltöznek, elszakadnak a természettől, a legrosszabb emberi tulajdonságokat – a léhaságot, a bizalmatlanságot, a hatalomvágyat – öltik magukra.

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Merkel: Drámai a helyzet

Merkel: Drámai a helyzet

Kelet-európai szexrabszolgákkal virágzik a prostitúció Nagy-Britanniában

Kelet-európai szexrabszolgákkal virágzik a prostitúció Nagy-Britanniában