szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kínai cég annyira el akarta adni a sminklemosó kendőjét, hogy közben épp a célcsoportját sértette meg.

A Purcotton reklámjában egy fiatal nőt egy férfi követ este a sötétben, és a jelenet alapján ebből nem sok jó sülhet ki. A nő kétségbeesésében a reklámozott sminklemosó kendővel elkezdi letörölni az arcáról a festéket, mintha ez megoldást jelentene a helyzetre. És a reklám alkotói szerint megoldás is! Amikor az üldözött nő megfordul, smink nélkül látjuk, és hogy ezt nyomatékosítsák, kiírják a „hányás” szót. Ráadásul itt már egy férfi játssza a nőt. A látványra pedig a zaklató eltűnik.

Az alig félperces kisfilm több ponton is problémás, és ennek hangot is adtak a kínai közösségi oldalak felhasználói. A reklám elég alaposan kimeríti az áldozathibáztatás fogalmát, azt közvetíti ugyanis, hogy a nők hibája, ha kéretlen szexuális figyelemmel találkoznak. Másrészt azt is sugallja, hogy a nők smink nélkül olyan csúnyák, hogy még a zaklatókat is elriasztják. De nem segítette az üzenetet az sem, hogy a cég épp egy zaklatási jelenettel próbálta meg eladni a termékét.

Sokan a Purcotton bojkottjára szólították fel a fogyasztókat, a cég pedig a hirdetés visszahívásával és bocsánatkéréssel próbálta meg korrigálni a helyzetet.

A szexista, áldozathibáztató narratívák az elmúlt időszakban többször is felháborodást váltottak ki Kínában. Két kínai főiskola például irányelveket adott ki arra, hogy a női diákoknak hogyan kell kinézniük, hogy elkerüljék a szexuális zaklatást, egy másik felsőoktatási intézmény pedig arra figyelemeztetett, hogy kéretlen szexuális figyelmet provokálhatnak ki a nők, ha túl sokat törődnek a külsejükkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár