szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kulturális államtitkár szerint a kultúrában dolgozókat komoly felelősség terheli, és nagyon megfontoltan kell kezelniük a nyitás kérdését. Azt javasolja, három és félmillió beoltott után indulhassanak el a szabadtéri kulturális programok, négymillió után, védettségi igazolvánnyal pedig akár a zárt tériek is. A döntés viszont Orbán Viktor kezében van.

Fekete Péter kulturális államtitkár csütörtökön tájékoztatta a kulturális szféra képviselőit arról, mikor és hogyan várható a nyitás a kultúrában – tudta meg a hvg.hu. Ugyanakkor a döntéseket Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter vagy Orbán Viktor miniszterelnök hozza meg, így Fekete semmiről nem tudott biztos információt közölni.

Leszögezte viszont: úgy gondolja,

a magyar egészségügy nem élné túl, ha berobbanna a járvány negyedik hulláma.

Ezért, mint mondta, a kultúrában dolgozókat komoly felelősség terheli, és nagyon megfontoltan kell kezelniük a nyitás kérdését, az akár vissza is üthet. Fekete úgy gondolja, a megfelelő átoltottsági szint után azt a munkát, amit eddig az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók végeztek, a kulturális szféra fogja átvenni, az itt dolgozók feladata lesz az emberek lelki egyensúlyának helyrebillentése. Ennek ellenére is visszafogottságot vár el az államtitkár, és úgy gondolja, nem a bulikat, hanem a lélek megszólítását kell most előtérbe helyezni.

A nyitásról elmondta: az államtitkárság azt javasolta a kormányzatnak, hogy a várhatóan már a héten elért

3,5 milliós átoltottság utáni nyitás vonatkozzon a szabadtéri kulturális rendezvényekre is,

ideértve például az állatkerteket is. Az államtitkár javaslata a következő lépésről az, hogy

4 millió beoltott után újraindulhassanak a zárt térben tartott kulturális rendezvények is azok számára, akiknek van védettségi igazolásuk.

Ennek szellemében úgy gondolja, vélhetően az intézmények dolgozóinak, az előadóknak, a színészeknek és a háttérmunkásoknak is szükségük lesz védettségi igazolványra ahhoz, hogy részt vehessenek a munkában, de ezt a kérdést még meg kell vizsgálnia a szakértőknek. Fekete arról ugyanakkor nem beszélt, hogy a kulturális szféra dolgozói előre kerülhetnének az oltási sorban, sem arról, adatvédelmi szempontból hogyan képzelhető el a kvázi kötelezővé tett védettség ellenőrzése vagy adott esetben kikényszerítése.

Az államtitkár ugyanakkor figyelmeztette a kulturális intézmények vezetőit: a 4 milliós átoltottság most már nagyon hamar elérhető, tehát akár napokon belül várható minderről a bejelentés. Azt is elmondta viszont, nincs szó arról, hogy a nyitás azonnal kötelező lenne mindenki számára, azt meg kell hogy előzze a megfelelő felkészülés.

Bár a nyitás részletei még nem ismertek, ahogy azt korábban megírtuk, a Magyar Turisztikai Ügynökség nevű kormányszerv korábban összeállított egy ötlépcsős nyitási javaslatot. Ebben az állt: 3,5 millió beoltott után, kötelező maszkviseléssel már megtarthatók lennének a 100 főnél nem nagyobb szabadtéri, előzetes regisztrációhoz kötött ültetett vagy megváltott ülőhellyel látogatható zenei-kulturális, gasztronómiai és szakmai rendezvények, ezeken a személyzet tesztelését (kivéve oltottság esetén) és az ülőhelyek közötti távolságtartást is előírnák. A következő lépcsőben a vendéglátóhelyek belső részének 30 százalékát nyithatnák meg, zárt helyiségben maximum 100 fős, szabad téren maximum 500 fős rendezvényeket tarthatnának. A következő lépésben zárt helyiségben maximum 500 fő, kültéren 1900 fő lehetne jelen, és ezzel is maximum a rendezvényhelyiség kapacitásának 30 százalékát használhatják ki, majd kívül-belül nyithatnának, a rendezvényeket félházzal tarthatnák meg, és ez után jönne a teljes nyitás.

Négymillió beoltottnál jöhet a teljes kulturális nyitás

Bár értesüléseink szerint 4 milliós beoltottság esetén a kormányzat teljes kulturális nyitást tervez, mozikkal, színházakkal, ennek egyelőre nem sok jelét látják az ágazati szereplők.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Gulyás: Szombattól este 11 órakor kezdődik a kijárási tilalom

Már a héten döntés születik arról, milyen többletjogokat ad a védettségi igazolvány, de a 18 év alattiakra a szabályok valószínűleg nem vonatkoznak majd. Néhány napon belül Orbán Viktor fogja bejelenteni a részleteket. A magyar hatóságok vizsgálják a különböző vakcinák hatékonyságát, ez alapján a Szputnyik V a legjobb, és a Sinopharm megelőzi a Pfizert. A Fudan egyetemet szeretettel várjuk, a CEU viszont „diplomagyár” volt. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismét kormányinfót tartott.