szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajon az emberek egészségéért aggódik, vagy csak az új, vajas receptkönyvét népszerűsíti James Martin?

A margarin „borzalmas”, és csupán „két összetevőnyire van a műanyagtól” – így fakadt ki az 50 éves sztárszakács.

A brit közmédia több műsorában is megfordult már, az egész világot bejárta és tucatnyi szakácskönyvet adott ki James Martin, aki a Sunday Postnak nyilatkozta azt, hogy

a margarint be kellene tiltani, mert ez az ország legnagyobb problémája.

Azon túl, hogy a szakács a margarin magas só-és zsírtartalma miatt valóban aggódhat az emberek egészsége kapcsán, más oka is lehet annak, hogy „farmergyerekként” a vajat és tejszínt részesíti előnyben.

Most adta ki ugyanis a Butter (azaz Vaj) című szakácskönyvét, amely 130 vajas receptet tartalmaz, és amellett érvel, hogy

a vaj a világ legnagyszerűbb alapanyaga.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Haulitus Anikó Gasztro

A zsír, ami összeköt?

Az egyik legnépszerűbb gasztro blog mottóját csak azért plagizáltuk a fenti címben, hogy mindjárt meg is kérdőjelezzük. Összeköt vagy elválaszt? Nem könnyű állást foglalni, hogy a konyhában mikor is használjunk zsírt vagy olajat, vajat vagy margarint.

OTS-Hírvonal Plázs

Margarin kontra vaj: mi az igazság?

A jó minőségű margarinok nem, vagy csak az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott mértéket meg nem haladó mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára káros transzzsírsavakat. A vaj margarinnal való helyettesítése hosszú távon - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően - segíthet megelőzni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.