#margarin

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin
 

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?






A vaj lenyomja a margarint
 

A vaj lenyomja a margarint

Annak ellenére, hogy évek óta azt mondják az amerikaiaknak, hogy a vaj rosszat tesz nekik, ők mégis épp ezzel ellentétesen cselekszenek. 2000 óta 65 százalékkal nőtt a vaj forgalma az Egyesült Államokban, ma már 2 milliárd dollárt tesz ki. A vaj leveri a margarint?

hvg.hu hvg.hu

Bővül a chipsadóval sújtott termékek köre
 

Bővül a chipsadóval sújtott termékek köre

Bővíti a chipsadó alá eső termékek körét a kormány – erősítette meg a Hír Televíziónak Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Korábbi sajtóhírek szerint a margarinokra, az étrend-kiegészítőkre, illetve adalékanyagokra is kivetnék a közterhet.

hvg.hu hvg.hu

Vaj vagy margarin: melyik az egészségesebb?
 

Vaj vagy margarin: melyik az egészségesebb?

Egy régi-új körlevél azzal riogat minket, hogy a margarint mindössze “EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen”, és a hangyák sem nyúlnak hozzá. A kémia ismerői ezen csak mosolyognak, és állítják: a vaj és a jó minőségű margarin közötti választás ma már csak ízlés és pénztárca kérdése.

hvg.hu hvg.hu

A zsír, ami összeköt?
 

A zsír, ami összeköt?

Az egyik legnépszerűbb gasztro blog mottóját csak azért plagizáltuk a fenti címben, hogy mindjárt meg is kérdőjelezzük. Összeköt vagy elválaszt? Nem könnyű állást foglalni, hogy a konyhában mikor is használjunk zsírt vagy olajat, vajat vagy margarint.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Pozitívan diszkriminálják a margarinfogyasztókat
 

Pozitívan diszkriminálják a margarinfogyasztókat

Pénzbeli visszatérítést nyújt Hollandia egyik legnagyobb egészségbiztosító társasága azon ügyfeleinek, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy koleszterincsökkentő élelmiszeradalékkal dúsított margarint, joghurtot, és egyéb tejtermékeket fogyasztanak.

MTI MTI




Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok
 

Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok

Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a "rossz" koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek. A margaringyártók számára is rossz hírt az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat közölte.

MTI MTI

Margarin kontra vaj: mi az igazság?
 

Margarin kontra vaj: mi az igazság?

A jó minőségű margarinok nem, vagy csak az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott mértéket meg nem haladó mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára káros transzzsírsavakat. A vaj margarinnal való helyettesítése hosszú távon - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően - segíthet megelőzni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

OTS-Hírvonal OTS-Hírvonal