Az egészséges életmód még a genetika ellenében is meghosszabbíthatja az életet
Több mint 60 százalékkal ellensúlyozhatja a genetika hatását az egészséges életmód, és további öt évvel meghosszabbíthatja az életet – derül ki az első ilyen jellegű tanulmányból.
hvg.hu
Jól ismert, hogy egyes emberek genetikailag hajlamosak lehetnek a rövidebb élettartamra. Az is jól ismert, hogy az életmódbeli tényezők, különösen a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az étrend és a fizikai aktivitás hatással lehetnek a hosszú élettartamra. Mostanáig azonban nem volt olyan kutatás, amely azt vizsgálta, hogy az egészséges életmód milyen mértékben ellensúlyozhatja a genetikai adottságokat.
A BMJ Evidence-Based Medicine című folyóiratban most közzétett vizsgálat eredményei szerint az egészséges életmód 62 százalékkal ellensúlyozhatja az életet megrövidítő gének hatását, és akár öt évvel is meghosszabbíthatja az életet. A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy éppen ezért az egészséges életmód javítását célzó közegészségügyi intézkedések hatásos kiegészítői lennének a hagyományos egészségügyi ellátásnak, és mérsékelnék a genetikai tényezők hatását az emberi élettartamra.
A kutatás során 353 742 embert vizsgáltak, és kimutatták: akiknél magas a genetikai kockázat a rövidebb élettartamra, 21 százalékkal nagyobb a korai halálozás kockázata, mint az alacsony genetikai kockázatúaknál, az életmódtól függetlenül.
Eközben az egészségtelen életmódot folytató embereknél 78 százalékkal nagyobb az esélye a korai halálnak, függetlenül a genetikai kockázatuktól. Az egészségtelen életmód és a rövidebb élettartamot valószínűsítő gének több mint kétszeresére növelik a korai halálozás kockázatát a szerencsésebb génekkel és egészséges életmóddal rendelkezőkhöz képest. A magas genetikai kockázattal rendelkező résztvevők ugyanakkor kedvező életmóddal körülbelül 5,22 évvel meghosszabbíthatják a 40 éves korban várható élettartamot.
Dr. Peter Attia azt mondja, ha túl akarjuk élni a várható életkorunkat, mégpedig viszonylag jó formában, akkor keményen meg kell dolgoznunk érte – apró, egymásra épülő változtatásokkal. Ehhez nyújt hátteret és segítséget a Végigélni című könyvében.
Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.