szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az úgynevezett ultra-feldolgozott élelmiszerek egészségkárosító hatásaira egyre több a bizonyíték, miközben viharos sebességgel szorítják ki a mindennapjainkból az egészséges étrendet.

„Az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) növelik részesedésüket és dominanciájukat a globális étrendben, annak ellenére, hogy kockázatot jelentenek az egészségre a többféle krónikus betegség kockázatát növelik” – jelentette ki a Guardiannek Carlos Monteiro táplálkozástudományi tudós, az ultra-processed foods (UPF) kifejezés megalkotója. Hozzátette, hogy ezek az élelmiszerek erősen hozzájárulnak az elhízáshoz, valamint több krónikus betegség, például a cukorbetegség kialakulásához.

“A dohányzás elleni küzdelemhez hasonló közegészségügyi kampányokra van szükség, hogy felhívjuk az UPF-ek veszélyeire az emberek figyelmét” – mondta.

Be kellene tiltani vagy erősen korlátozni kell az UPF-ek reklámozását, a csomagolásra pedig – hasonlóan a cigarettás dobozokhoz – figyelmeztetéseket kell elhelyezni.”

Egy nagyszabású februári nemzetközi vizsgálat egyébként az UPF-ek 32 egészségkárosító hatását mutatta ki, beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint fele már ultra-feldolgozott élelmiszerekből áll. A fiatalabbak, a szegényebbek vagy a hátrányos helyzetű területekről származó emberek csoportjában ugyanakkor 80 százalékos ez az arány.

Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik

Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!