A pörkölttortát baltával törik össze az esküvőn és arra vár, hogy hungarikum legyen
Addig kell ütni, amíg apró darabokra nem esik szét, különben nem hoz szerencsét.
hvg.hu
„Dió és cukor, semmi más” – kezdi Paraszán Kovácsné Kati. Ő készíti az ország legfinomabb pörkölttortáját, ami valójában grillázstorta.
A különös nevű édesség családi ünnepségek, így az esküvők, lakodalmak, keresztelők és születésnapok elengedhetetlen része sok helyen Magyarországon. A torták mindig formáznak valamit, így lehetnek virágkosarak, szívecskék, állatok, épületek, és az ünnepeltnek mindig apró darabokra kell törnie azt, hogy meghozza a szerencséjét. Az ország talán legfinomabb és leghíresebb pörkölttortái Zalában, a göcseji szegek egyikében, Paraszán készül. Kovácsné Kati és lánya, Szilvi már évtizedek óta készítik őket. A paraszai pörkölttortát több száz kilométerről is rendelik az országban, és már a HÍR, vagyis a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet is megkapta. Most pedig arra vár, hogy hungarikum legyen.
A Deutsche Welle riportjából az is kiderül, hogy mi közbe van az egésznek a pörkölthöz. A teljes videót itt tudja megnézni:
A pörkölttorta (vagy más néven grillázstorta) a családi ünnepségek, így az esküvők, lakodalmak, keresztelők és születésnapok elengedhetetlen része sok helyen Magyarországon. A torták mindig formáznak valamit, így lehetnek virágkosarak, szívecskék, állatok, épületek, és az ünnepeltnek mindig apró darabokra kell törnie azt, hogy meghozza a szerencséjét.
Egy lecsúszott zsákfaluban játszódik, ahhoz képest mégis meglepően pozitív kicsengésű a Loupe Színházi Társulás Az éjjel soha nem érhet véget című bemutatója. De mit jelent itt a fociultrák kedvenc dala? Kritika.