szerző:
hvg.hu

Nem árt ügyelni a karácsonyi ajándékok eladásakor!

Nem ellentétes az uniós joggal az, hogy a magyar szabályozás nem teszi lehetővé az alanyi adómentesség utólagos választását – ez áll az Európai Bíróság főtanácsnokának véleményében. Az indítvány, amely ugyan nem köti a bíróságot, de az esetek legnagyobb részében mégis megegyezik a későbbi ítélettel, egy magánszemély ügyében született, aki két internetes aukciós portálon kereskedett főleg műszaki cikkekkel. Ezt azonban nem jelentette be az adóhatóságnak, és nem fizetett adót a bevétel és a nyereség után sem.

A NAV emiatt kezdett vizsgálódni, majd bírságot is kiszabott, egyrészt, mert a kereskedő nem jelentette be, hogy áfaköteles tevékenységet folytat, másrészt pedig amiatt, hogy nem is fizette meg. A kereskedő ezt kifogásolta, mondván olyan csekély összegű volt a tranzakció, hogy az nem haladta meg az alanyi adómentesség határát. Az adóhatóság nem is ezt vitatta, hanem azt várta el, hogy a tevékenység megkezdése előtt válassza az adómentességet, és akkor ne is számoljon fel adót.

A most megszületett indítványban Nils Wahl svéd főtanácsnok arra emlékeztet, hogy

a tagállamok felmenthetik a kisvállalkozásokat az áfával kapcsolatos valamennyi kötelezettség alól, Magyarország azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

Így pedig jogszerűen jártak el a magyar hatóságok, amikor megbüntették a kereskedőt. Ezt egyébként már egy 2015-ös döntésében is kimondta a bíróság.

És a rossz hír az, hogy az is jogszerű, hogy nem teszik lehetővé bejelentés nélkül az alanyi áfamentességet. A főtanácsnok ugyanis kiemelte: erről jogában áll dönteni az országoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!