szerző:
hvg.hu

Pedig a gyártó még a versenytársa elérhetőségeit is megadta.

Lenullázhatja a magyar konzervipart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az orosházi O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. üveggyárának átmeneti leállása, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség.

Az O-I orosházi üveggyára "ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket" – nyilatkozta a NAK. Már most sincs annyi befőttesüveg a hazai konzervipari cégek számára, amennyire a 2018-as gyártásinduláshoz lenne szükség. Az O-I viszont azt állítja, hogy 2017 közepén és végén is értesítették magyar vevőiket a felújításról, ráadásul versenytársaik elérhetőségét is megadták – írja az Agrárszektor.

A kamara szerint viszont maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése oldható meg, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben – tette hozzá a kamara. Az orosházi gyár leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti, az viszont csak júniusban veszi kezdetét.

A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, ennek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz, melyek 14-16 milliárd forintos értéket képviselnek. Ehhez a mennyiséghez kb. 80 millió befőttesüvegre van szükség.

A NAK elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy "segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével”. Az O-I szerint viszont magyar vevőiket 2017 közepén és végén is értesítették a kemenceépítésről. A január 4-i szakmai egyeztetés után megkeresték a versenytársakat, és ismertették velük az üvegtípusokat, amelyekre a vevőknek szükségük van. Kérdésükre, hogy van-e szabad kapacitásuk, a versenytársak pozitív választ adtak. Január 26-án versenytársaik elérhetőségeit is kiküldték.

Az O-I egyébként amerikai tulajdonban van, anyacége a világ 23 országában 72 ezer embert foglalkoztat. 2016-ban Magyarországon 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevétel 7,2 milliárd forint volt.

A cég 2003-ban újította fel utoljára öblösüveggyárának kemencéjét. A termelés február 11-én állt le, a kemence bontásával már végeztek, az új tesztüzeme április végén indulhat. A gyár a húszmillió eurós beruházást saját forrásból finanszírozza, a kb. három hónapos leállás alatt 28 ezer tonnával csökken a gyártott mennyiség. A 230 dolgozót a leállás alatt nem bocsátják el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!