szerző:
Szántó Péter

Vállalkozóként az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy magára vessen, aki túl elfoglalt – Szántó Péter marketinges szakember tanácsai a pörgő cégvezetőknek.

Miért pörög egy cégvezető? Mert fél, hogy lemarad valamilyen lehetőségről, és igyekszik minden percet kihasználni. Rengeteg döntést hoz a nap során, ezeknek azonban ára van. Mivel általában nem A és B, hanem rengeteg lehetőség közül kell egyet kiválasztania, az összes többit muszáj elengedni. Ezt nevezzük opportunity cost-nak, amit magyarra leginkább alternatív költségként fordíthatunk, de a lehetőségköltség szó talán még jobban leírja ezt a napjaikban gyakori jelenséget, ami (tudatalatti) frusztrációt vált ki. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy mi az igazán fontos, és mi lesz a jó döntés?

1. Nem az a gond, ha ráérünk, hanem az, ha elfoglaltak vagyunk

A sikeresség egyik mércéjének sokan a naptáruk telítettségét tartják, de ez hamis megközelítés. Szemléletes példa: a szingli vezetők egyik jellemző kifogása magánéletük elhanyagolására, hogy túl elfoglaltak. Az igazán sikeres emberek egyik ismérve azonban az, hogy van idejük magukra. Tim Kreider író és rajzművész, aki többek között a New Yorkerbe és a New York Times-ba szokott publikálni, a Lazy Manifestum, azaz a Lustaság Manifesztumának szerzője. Kreider szerint nem attól leszünk sikeresek és boldogak, ha állandóan elfoglaltak vagyunk, és tele a naptárunk fontos vagy kevésbé fontos találkozókkal, programokkal. A lényeg, hogy mindig szakítsunk időt azokra, akik fontosak nekünk. Kreider számára elég napi 4-5 óra ahhoz, hogy “kiérdemelje a földön töltött napi idejét”. Egy átlagos napján reggelente dolgozik, majd sportol, délután ügyeket intéz és találkozókat tart, esténként pedig pihen. Tehát minden nap hagy időt arra, hogy ÉLJEN.

2. Érdemes lustának lenni, de csak ésszel

Nagyon fontos, hogy ne azt nézzük, a sikeres emberek általában mivel foglalkoznak, mi most éppen trendi foglalkozás, hiszen nem lehet mindenki Elon Musk, Mark Zuckerberg vagy Steve Jobs. Ők azért sikeresek, mert megtalálták, hogy mi az, ami számukra a legnagyobb öröm, ezért nem érzik azt munkának. Érdemes komoly önismereti munkát végezni, mert csak így fedezhető fel, mire vagyunk hivatottak. Nem kell mindenkinek céget vezetni, ha inkább portásként, cukrászként vagy programozóként boldog, inkább érdemes olyan munkába energiát ölni, mely boldoggá teszi az egyént.

3. Döntse el a Pareto-elvvel, hogy mi az igazán fontos

A Pareto-elvet 80-20 elemzésnek is nevezik, és az élet több területén használják. Azt modellezi, hogy valójában tevékenységeink csupán 20 százaléka adja azokat a feladatokat, amelyekből az eredményeink 80 százaléka keletkezik. Az időnk 80 százalékát tehát sokkal hasznosabban, vagy legalább kellemesebben is tölthetnénk. Amilyen egyszerű a szabály, olyan nehéz alkalmazni, ehhez ugyanis könyörtelenül ki kell törölni a naptárból minden olyan feladatot, melynél nem érzünk erős késztetést arra, hogy elvégezzük.

Szántó Péter, Productivity Hacker, a SpringTab alapítója, vlogger: www.youtube.com/c/psznt

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Jövőre kész a Tesla csodafegyvere, amelyiktől sokkal biztonságosabbak lehetnek az önvezető autók

Jövőre kész a Tesla csodafegyvere, amelyiktől sokkal biztonságosabbak lehetnek az önvezető autók