szerző:
hvg.hu

Mikor tekinthetők a tulajdon, a befolyás, a vezetés, illetve más szempontok alapján kapcsoltnak vagy kapcsolódónak a vállalkozások? Ezt mutatta be alaposabban az Adózóna.

Kapcsolt vállalkozás csak anyavállalat, leányvállalat és közös vezetésű vállalkozások között állhat fenn. Ilyen például az, ha egy cégben egy másik vállalat legalább 50 százalékban tulajdonos, vagy jogosult arra, hogy a vezető tisztségviselők vagy a felügyelőbizottság tagjai többségét megválassza vagy visszahívja.

Közös vezetésű vállalkozásnak pedig az a gazdasági társaság számít, ahol az anyavállalat és egy másik vállalkozás legalább 33 százalékos szavazati aránnyal rendelkezik. A közös vezetésű vállalkozást a tulajdonostársak közösen irányítják. Nem tekinthető tehát két vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak, ha ugyanaz a magánszemély a többségi tulajdonosuk.

A kapcsolt vállalkozás értelmezése az adózásban azért szükséges, mert e vállalkozások az egymás közötti gazdasági kapcsolataikban eltérhetnek – és gyakran el is térnek – a független vállalkozások között alkalmazott ügyletektől. Így pedig a vállalatcsoport szintjén minimalizálható az adókötelezettség. Ennek a részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!