szerző:
hvg.hu

Elfogadhatatlanul alacsony, 13 forintos felvásárlási árat tett közzé a léalma legnagyobb felvásárlója, az Austria Juice. A gazdák egy hete szerveznek tüntetéseket, de az osztrák felvásárló nem enged a negyvennyolcból.

A múlt hét hétfői, Facebookon szervezett tiltakozás után szerdán tárgyalt a megyei gazdaköri küldöttekkel az Austria Juice, de nem akarta megadni a gazdák által kért 25 forintos kilónkénti felvásárlási árat. A cég kilogrammonként 13 forintos árat hirdetett meg az ipari almára, mely maximum az önköltség felét fedezné.

A gazdák mára a Vásárosnamény határában lévő feldolgozóüzemhez szerveztek demonstrációt; a több mint háromszáz résztvevő rendőri biztosítás mellett 30-40 traktort és munkagépet állított ki az üzem mellett vezető 41-es főút egyik oldalára.

A tüntetésen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a gazdák előtt megtartott beszédében hangsúlyozta, "kartellgyanú" merül fel az almaügyben, mivel az átvételi árakról egy hónappal ezelőtt sem volt hajlandó egyetlen feldolgozó sem egyeztetni a gazdákkal – írta a Napi.hu. Az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő politikus kiemelte: a magyar gazdák nem fizethetik ki a külföldi gazdák ipari almájának felárát, "mert egyelőre úgy néz ki", hogy amit a magyar termelőktől elvesznek, azt adják oda az osztrák és német gazdáknak.

Az Agrárminisztérium a kezdetektől a gazdák mellé állt, mivel szerint igenis kialakítható lenne egy méltányos felvásárlási ár. A piacot ugyanis főleg a kínai termés mennyisége befolyásolja, az pedig idén az áprilisi fagyok és az aszály miatt igen kevés lett. Lengyelországban szintén alacsony árat hirdetett meg a fő feldolgozó, viszont a lengyel gazdák demonstrációja sikeres volt, megkapták a 25 forintnak megfelelő kilónkénti felvásárlási árat.

A gazdák a demonstrációval azt is meg kívánják akadályozni, hogy bárki almát szállítson az üzembe. Más kérdés, hogy nem is akad termelő, aki ennyiért leadná a termését – még a szakmai szervezetek is arra bátorítják őket, hogy ne kezdjék el a betakarítást. A mai tüntetésen viszont mégis behajtott egy léalmát szállító teherautó a feldolgozóüzembe, de a gazdák méltatlankodása után visszafordult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Senki sem állt ki legalább egy bocsánatkéréssel a csúszó nyugdíjutalások miatt

Senki sem állt ki legalább egy bocsánatkéréssel a csúszó nyugdíjutalások miatt

Videó: Több száz kullancs szívta egyszerre ennek a pitonnak a vérét

Videó: Több száz kullancs szívta egyszerre ennek a pitonnak a vérét

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete