szerző:
hvg.hu

Az öt legtipikusabb felvetésre válaszolt a szakértő.

Az Adózóna szakértője, dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász  a különleges jogállású, mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyok adózásának legtipikusabb kérdéseire adott válaszokat.

1. Kompenzációs felárat egyéni vállalkozóként lehet-e alkalmazni?
Igen. Az adózókat gyakran az bizonytalanítja el, hogy a felvásárlók téves tájékoztatása szerint csak őstermelő jogosult az említett különleges adózásra amiatt, hogy a felvásárlási jegyen az őstermelői igazolvány számát fel kell tüntetni.

2.     Az alanyi mentes 8 millió forintos értékhatárba beleszámít-e a magánszemélyek részére értékesített mezőgazdasági termék (amelyről az adózó nyugtát, számlát állít ki)?

Igen. Mivel az alanyi adómentesség választására jogosító 8 millió forintos értékhatárba a kompenzációs felárra jogosító ügylet ellenértéke nem számítandó bele, ezért amikor az adózó annak összegére nem jogosult – például azért, mert magánszemély felé értékesít –, akkor ezen ügylet ellenértéke az említett értékhatár számításakor figyelembe veendő.

3.     Az online számlajelentési kötelezettség vonatkozik-e a kompenzációs felárat tartalmazó felvásárlási jegy kibocsátóira is?

Az áfatörvény 10. számú melléklet 6. pontjában rögzített adatszolgáltatási kötelezettség azokat a számlákat érinti, amelyekben áthárított adót tüntettek fel. Nem terjed ki az adatszolgáltatási kötelezettség arra az esetre, amikor a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany részére a nevére szóló felvásárlási okiratot állít ki, mivel ez esetben kompenzációs felár áthárítására kerül sor.

4.     Megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, ha egy darab felvásárlási okirat kerül kiállításra a havi elszámolás alapján? Például egy társaság tejet vásárol mezőgazdasági tevékenységet folytató adószámos magánszemélyektől. A termék begyűjtése naponta történik, ezek összesítése alapján készül a felvásárlási okirat a hónap végén, mivel körülményes lenne naponta kiállítani a felvásárlási jegyet.

Igen. Mivel az áfatörvény XIV. fejezete – mely a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különös szabályokat állapítja meg – a teljesítés vonatkozásában különös előírást nem tartalmaz, a teljesítés időpontját az általános szabályok szerint kell megállapítani. Természetesen, ha a szerződés szerint az egyes szállítások külön-külön minősülnek teljesítettnek, akkor a felvásárlási okiratot is az egyes teljesítésekkor (naponta) kell kiállítani.

5.     Az adózó egyéni vállalkozó és őstermelő is. Lehetősége van-e kompenzációs felár alkalmazására őstermelőként, ha egyéni vállalkozóként mezőgazdasági tevékenysége vonatkozásában áfásan értékesít, és él a levonási jogával is?

Az áfatörvény 199. § (1) bekezdése alapján a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany e tevékenysége körében adófizetésre nem kötelezett, illetve előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult. Abban az esetben, ha a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany nem mond le különleges jogállásáról, nem kell áfát fizetnie és nem lesz levonási joga. A jogszabály azonban arra nem biztosít lehetőséget, hogy az áfatörvény 198. § (1) bekezdésének hatálya alá tartozó tevékenységei közül egyesekre a kompenzációs felárat alkalmazza, míg mások vonatkozásában lemondjon a különleges jogállásról.

A bővebb válaszokat az Adózóna cikkében olvashatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Rendőrkadétokat robbantottak fel Bogotában

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést