szerző:
hvg.hu

Sok új feladatot tanulhattak az adózók és a könyvelőik idén az online adatszolgáltatás miatt. Az Adózóna összefoglalta az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Az idei év egyik legfontosabb változása az adózásban a számlák utáni online adatszolgáltatási kötelezettség.

A számlakibocsátó kötelezettsége gyakorlatilag megszűnt. Ez teljesen logikus, hiszen ha az adóhatóság automatikusan a számla kiállításakor megkapja a megfelelő adatokat, akkor felesleges az adott ügyleteket külön is bemutatni. A számlabefogadók viszont kötelesek a feléjük kiállított olyan számlákról adatot szolgáltatni, amelyekben az áthárított adó a határértéket eléri. Ez a határérték egymillióról százezer forintra csökkent.

Érdekes kérdés, hogy mivel bevallási időszak közben lépett hatályba a rendelkezés, mikortól kell ezt alkalmazni. Mivel eljárási szabályról van szó, már a július 1-jén kezdődő adómegállapítási időszakra sem kell adatszolgáltatást adni azoknak a számláknak az áfatartalmáról, amelyek az egyedi áfatartalma nem éri el a 100 ezer forintot, viszont egy partnertől több számlát befogadva összesítve már elérte a 100 ezer forintot.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!