szerző:
hvg.hu

A milliárdos Jack Ma már 2013-ban lemondott az Alibaba vezetéséről, most pedig bejelentette, hogy visszatér eredeti szakmájához: angoltanár lesz.

Jack Ma a jövőben jótékonykodással és tanítással kíván foglalkozni – derül ki a Bloombergnek adott interjúból. Ma Kína leggazdagabb embere, az AliBaba alapítója és CEO-ja. Utóbbi tisztségétől 2013-ban vonult vissza, de továbbra is részt vett az óriásvállalat életében, és Kína legkarizmatikusabb vezetőjeként tartják számon.

A Bloomberg becslése szerint 40 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Mát saját bevallása szerint Bill Gates inspirálta abban, hogy a filantrópia útjára lépjen, alapítványa elsősorban az oktatást támogatja. Az életútját ismerők számára ez nem jelent meglepetést; Ma tízszer próbált felvételt nyerni a Harvard Egyetemre, mindig elutasították, és a helyi egyetem angol szakára is harmadjára vették fel.

„Rengeteget tanulhatok Bill Gates-től. Soha nem leszek olyan gazdag, de egy dolgot jobban csinálhatok, mint ő: korábban vonulok vissza” – nyilatkozta Ma. „Azt hiszem egy nem is olyan távoli napon visszamegyek tanítani. Azt hiszem, ebben sokkal jobb vagyok, mint az Alibaba vezetésében.” Ma bevallása szerint 10 évre készül a váltásra.

Ma 1964-ben született egy tradicionális zenész és mesemondó családba az egykori fővárosba, Hangcsouban, mely – részben az Alibabának köszönhetően – igazi high-tech központtá vált. Ma 1999-ben alapította az Alibabát, melyhez 16 barátjától szedett össze 60 ezer dollárt. Az e-óriáson most naponta 55 millió dollár értékben találnak gazdára a termékek.

Ma vezeti az Ant Financialt is, mely a legnagyobb mobilos fizetési felület Kínában, 870 millió felhasználója az Alipay rendszerén keresztül fizet. Az Alibaba alapító elnöke előbb találkozott Donald Trumppal, mint Hszi Csin-ping kínai elnök, de kiváló kapcsolatot ápol a Kínát kormányzó kommunista párttal is.

 „Az első tech-forradalmat első, a másodikat második világháborúnak hívták, és most zajlik a harmadik – vajon mi fog történni? A szegénység és betegségek ellen kell háborút indítani” – nyilatkozta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!