szerző:
hvg.hu

Egy csaló felhívta egy hongkongi cég gazdasági igazgatóját azzal, hogy ő a tulajdonos, utaljon át 46 millió dollárt. Magyar és szerb gyanúsítottakat is elfogtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást hét személlyel szemben – közölte a rendőrség.

A rendelkezésre álló adatok alapján egy ismeretlen személy egy hongkongi cég tulajdonosának adta ki magát, és így utasította a vállalat gazdasági igazgatóját, hogy több alkalommal különböző pénzösszegeket utaljon át meghatározott célszámlákra. A pénzügyi vezető a kért átutalásokat teljesítette, így 14 tranzakcióban összesen 46,6 millió dollárt küldött különböző számlákra.

Az egyik átutalás kedvezményezettje egy magyarországi cég volt, így e tranzakció miatt folytatta a nyomozást a KR NNI. A magyar bankszámlára 2015. június 3-án érkezett egy 6,7 dollár összegű utalás. A magyar vállalat ügyvezetője és tulajdonosa egy szerb állampolgár volt. A nyomozók megállapították, hogy a cég számlájára érkezett összegből a pénz egy részét továbbutalták más magyar, valamint szlovák bankszámlákra. Az utalások egy része a hatósági fellépésnek köszönhetően nem teljesült, lefoglalással összesen 5,3 millió euró térült meg, ezt a sértett hongkongi társaság visszakapta.

A nyomozás során összesen hét személyt azonosítottak be és vontak eljárás alá. A magyar és szerb gyanúsítottak között volt, aki a számlákat, illetve a cégeket vette a nevére, és volt, aki a „tulajdonosok” beszervezését és irányítását végezte. Egy személyt hazai körözés alapján belföldön, egy gyanúsítottat pedig nemzetközi körözés alapján panamai és amerikai közreműködéssel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogtak el.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!