szerző:
hvg.hu

Közben egyre többen keresik a polcokon a terméket, így olasz importra szorulunk. Tavaly óta 66 százalékkal lett drágább a szelídgesztenye.

A hetvenes években telepített, összesen mintegy 450 hektárnyi szelídgesztenye-ültetvény mára szinte teljesen kipusztult, jelentősebb méretű üzemi ültetvények pedig nincsenek az országban – írta a Magyar Idők. Egy gombás betegség, a kéregelhalás az utóbbi másfél évtizedben járványszerűen tizedelte a fákat, de komoly károkat okozott a szelídgesztenye-gubacsdarázs is (képünkön).  

Az éves termés nagy részét mára főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják, a betakarítható mennyiség évente 200–500 tonna között alakul. Az olasz import nagyjából 2500 tonnát tesz ki.

Tavaly óta 66 százalékkal drágult a termék az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszerének adatai szerint. Míg 2017 októberének első és második hetében 600 forintos átlagáron kelt el a hazai gesztenye kilója, az idén már 1000 forintot fizettek a termelőknek a fővárosi nagybani piacon. A fogyasztók 1990 forintért vehetik meg a gesztenye kilóját, míg egy évvel korábban 1400 forintot kértek érte a kereskedők. A vidéki fogyasztói piacokon ennél olcsóbban, jellemzően 1400 forintért lehet hozzájutni a gesztenyéhez.

A szelídgesztenye nagyon igényes növény, termesztéséhez speciális ökológiai követelmények, kiegyenlített, csapadékosabb időjárás és savanyú talaj kell, ez csak Dél- és Nyugat-Dunántúlon, illetve a Börzsönyben adott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Egy lépéssel közelebb kerültek kínai tudósok a kifogyhatatlan energiaforráshoz

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek

Magyar kutatók rájöttek, mi alapján döntenek a 18-36 hónapos gyerekek