szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezzel a BioNTech-Pfizer után a második oltóanyagot is használni lehet az EU-ban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja, hogy a Moderna gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinája is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt. Ezzel a BioNTech-Pfizer után a második oltóanyagot is használni lehet az EU-ban.

„Az összes gyógyszerhez hasonlóan szorosan figyelemmel kísérjük a vakcina biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatokat, hogy biztosítsuk az uniós polgárok folyamatos védelmét. Munkánkat mindig a tudományos bizonyítékok és az uniós polgárok egészségének megóvása iránti elkötelezettségünk fogja vezérelni.”

– kommentálta a döntést Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.

©

A vizsgálaton összesen körülbelül 30 ezer ember vett részt. Fele a hatóanyagot, fele pedig placebót kapott. A vizsgálat 94,1 százalékos hatékonyságot mutatott azoknál az embereknél, akik oltást kaptak. Szintén magas, 90,9 százalékos hatékonyságot mutattak ki a súlyos Covid–19 kockázatának kitett érintetteknél, beleértve a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedőket. Az oltást két dózisban, 28 nap eltéréssel, karba kell beadni a 18 éven felülieknek.

A Moderna vakcináját eddig három országban – Egyesült Államok, Kanada és Izrael – engedélyezték, az amerikaiak és a kanadaiak pedig már élesben is használják.

Az amerikai cég egyébként ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer, oltóanyaguk a legmodernebb mRNS technológiára épül: lipid nanorészecskékkel történő bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel. Az mRNS kutatásokat kollégájával közösen a magyar tudós, Karikó Katalin végezte el még a 2000-es években.

A Moderna vakcinájának az egyik előnye, hogy nem mínusz 70 fokon kell tárolni, hanem elég hozzá a mínusz 20 fok is, ami nagyban megkönnyíti a szállítást és az oltást. A pécsi virológiai kutatólabor munkatársai (Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor kutatók) Facebook-oldalukon korábban azt írták: a vakcina kétdózisú, melyet 28 nap eltéréssel szükséges beadni és a lezajlott klinikai teszt eredményei alapján 94 százalékos védelmet nyújtott a Covid-megbetegedés ellen. A súlyos megbetegedés ellen 100 százalékban védelmet nyújtott. A kezdeti védelem kialakulása az első dózist követő 14. nap után figyelhető meg.

©

A cég 2021-ben 1 milliárd adagot tervez legyártani az oltóanyagból, és ebből minden bizonnyal Magyarországra is érkezik majd, de a kormány eddig még nem közölte, hogy mennyi. Az biztos, hogy lényegesen kevesebb, mint a Pfizer oltóanyagából – melyből eddig 160 ezer dózis érkezett Magyarországra – és nem csak azért, mert a Moderna oltását kizárólag az Egyesült Államokban gyártják. Az Európai Bizottság a Moderna vakcinájából ugyanis „mindössze” 80 millió adagot kötött le novemberben, opcióval egy újabb 80 milliós megrendelésre, ezt osztják majd szét lakosságarányosan a tagállamok között. Összehasonlításképp: a Pfizerből Brüsszel eddig 300 milliót rendelt, és egy újabb 100 millióról is folynak tárgyalások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke